E.on: Alaptalan az osztrák kenőpénzek vádja

Vágólapra másolva!
A mai napig csak előkészítés alatt van az a magyarországi szélerőmű-beruházás, amelyet egy osztrák lap állítása szerint kenőpénzzel igyekezett gyorsítani a burgenlandi Bewag. Az E.on Hungária Zrt. szerint semmi alapja nincs a lap állításának, a cég illetékes leányvállalata a törvények szerint járt el.
Vágólapra másolva!

Alaptalannak tartja az E.on Hungária Zrt. a News című osztrák hetilap állításait, amelyek szerint a burgenlandi Bewag áramszolgáltató kenőpénzt juttatott volna az E.on és a Magyar Energiahivatal munkatársainak. Az E.on Hungária Zrt. pénteken kiadott közleménye szerint a cég észak-dunántúli leányvállalata "a jogszabályban előírt feltételeket vizsgálta, és a jogszabályban előírtak alapján járt el" a Bewag által tervezett szélerőmű-beruházása során.

Mint arról az [origo] is beszámolt, a News csütörtökön megjelent cikke azt állítja, hogy a Bewag leányvállalata, az International Wind Power GmbH, illetve annak magyarországi cége, a Pannon Szél-Erő Kft. (PWP) 1 260 000 eurót fizetett egy ismert lobbista magyar cégének. Az összegről a lap szerint az anyavállalat jelenlegi vezetése úgy gondolja, hogy azt az E.on és a Magyar Energiahivatal munkatársainak lefizetésére szánták.

Az E.on pénteki közleményében azt írja, hogy "a cikkben jelölt földrajzi térségben" 2004-ben jelent meg szélerőműpark létesítésének az igénye. Bár a News cikke nem említ településnevet, valószínűleg a Győr-Moson-Sopron megyei Bogyoszlóról van szó, ahová a Pannon Szél-Erő Kft. 2007. januárban nyújtott be egy 44 megawattos szélerőműpark létesítésére vonatkozó igényt.

Az E.on közleménye szerint a szélerőműpark hálózatra csatlakoztatásának költsége teljes egészében "a cikkben jelölt társaságot" terhelte. Ennek feltételeit 2008-ban tisztázta is az E.on Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. a Pannon Szél-Erő Kft-vel. Egyéb, a közleményben nem részletezett jogszabályi feltételek azonban máig nem teljesültek, ezért a szélerőműpark építése jelenleg is csak az előkészítés szakaszában tart.