Saját kézben tartanák a parkolást a budapesti kerületek

Vágólapra másolva!
A főváros helyett a kerületeknél tartaná a parkolást a Budapesti Önkormányzati Szövetség. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester szerint nincs szükség fővárosi közterület-felügyeletre sem, a kerületek meg tudják azt oldani. A BÖSZ elnöke szerint ezen a héten eldőlhetnek az önkormányzati rendszerről folyó elvi viták.
Vágólapra másolva!

Kerületi hatáskörben tartaná a budapesti parkoltatás feladatát a Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) - mondta hétfőn a HírTv Rájátszás című műsorában Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, a fővárosi kerületeket tömörítő érdekszövetség elnöke. A polgármester szerint kerületi szinten hatékonyabban tudnák megszervezni a feladatot, mint fővárosi szinten.

A BÖSZ elnöke szerint végig kellene gondolni azt is, hogy párhuzamosan - fővárosi és kerületi - szinten működjön-e a jövőben is a közterület-felügyeleti rendszer. Véleménye szerint "nyugodt lélekkel rá lehet bízni a kerületekre" a közterületek rendjének a fenntartását.

Nagy Gábor Tamás - utalva arra, hogy Tarlós István főpolgármester korábban gittegyletnek nevezte a szervezetet - úgy fogalmazott: már kiderült, hogy nem csak gittet tudnak rágni. Elmondta, a BÖSZ elnökségét már Pintér Sándor belügyminiszter is fogadta, míg pénteken Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel találkoztak. A polgármester, aki egyben fideszes parlamenti képviselő, arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvényjavaslatot a kormány előterjesztése alapján az Országgyűlés fogadja majd el, "nem a Fővárosi Közgyűlés".

A BÖSZ célja, hogy a Budapestet érintő reformdöntések előtt a kerületek elmondhassák a véleményüket. Arra a kérdésre, egyetértenek-e a fővárosi vezetés - a sajtó által ismertetett - álláspontjával, azt mondta: ha egyetértenének a javaslatokkal, akkor nem akarnának saját álláspontot megfogalmazni. Nagy Gábor Tamás szerint a fővárost kerületek alkotják, az nem csak egyetlen város, hanem nagyon sok önálló kerület, település egysége.

Nagy Gábor Tamás szerinte a héten - a kormányülésen és a Fidesz hajdúszoboszlói frakcióülésén - nagyon sok "elvi kérdés" már eldőlhet. A BÖSZ elnöke ugyanakkor úgy vélte: ma már nem kérdés, hogy a kerületek a jövőben - valószínűleg a jelenlegi közigazgatási határokkal - megmaradnak.