Újra előzetesben a Pécsi Tudományegyetem volt gazdasági főigazgatója

Vágólapra másolva!
Egy hónapra előzetes letartóztatásba került a Pécsi Tudományegyetem korábbi gazdasági főigazgatója, mert a gyanú szerint VIP-kártyájával 2,5 millió forintért műszaki cikkeket rendelt az egyetem költségére. Egy másik ügy miatt I. Gábor júliusban szabadult az előzetesből, az akkor óvadékként letett 30 millió forintot most visszakapja.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesztegetéssel gyanúsított volt gazdasági főigazgatóját, mert korábbi szabadulása után két és fél millió forint értékben rendelt műszaki cikkeket az interneten az egyetem költségére.

A rendőrség I. Gábort múlt pénteken vette őrizetbe készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés gyanújával, és indítványozta az előzetes letartóztatását. Hétfőn a Pécsi Városi Bíróság ezt egy hónapra elrendelte. A bíróság elnöke, Hajdu István a döntést azzal indokolta, hogy a jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt álló 45 éves férfi ellen újabb eljárás indult, mégpedig szabadságvesztéssel fenyegető bűncselekmény miatt.

I. Gábor fellebbezett az előzetes elrendelése ellen. A volt gazdasági főigazgató azzal védekezett, hogy közalkalmazotti jogviszonya fennállt a cselekmény elkövetése idején, a VIP-kártyát nem tiltották le, így jogszerűen használta.

Az MTI úgy tudja, hogy I. Gábor a megrendeléseket még egyetemi vezetőként kapott VIP-kártyájának birtokában adta le. Kiderült, hogy bár a gyanúsításával összefüggésben korábban visszavonták főigazgatói megbízatását, e jogosultságát nem szüntették meg. A volt főigazgató végül csak 83 ezer forint értékben tudott vásárolni, a Magyar Államkincstárnál ugyanis leállították a megrendeléseket. Hétfőn a PTE és I. Gábor közös megegyezéssel megszűntette a volt gazdasági főigazgató közalkalmazotti jogviszonyát.

Visszakapja a 30 milliós óvadékot

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az ügyben I. Gábor mellett érintett az egyetem informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is.

Az NNI titkos információszerzésen is alapuló feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak - különböző beszerzések során - pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást. Az ügyben tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba. Utoljára a gazdasági főigazgató szabadult, idén júliusban 30 millió forint óvadék ellenében házi őrizetét rendelte el a Pécsi Ítélőtábla. A Pécsi Városi Bíróság augusztusban ezt is megszüntette, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

I. Gábor augusztus 29-én, meglévő közalkalmazotti jogviszonyából adódóan, tájékoztatási és együttműködési kötelezettségének eleget téve jelentkezett munkáltatójánál, és írásban is bejelentette: táppénzes állományban van, ezt a munkáltató tudomásul vette.

Hajdu István, a bíróság elnöke hétfőn elmondta, hogy a gyanúsított az újabb letartóztatásával nem veszíti el a korábbi szabadulása fejében fizetett 30 millió forintos óvadékot, hiszen nem szökött meg, és nem rejtőzött el a hatóságok elől. Mivel más bűncselekmény gyanújával újra előzetesbe került, a pénzt visszaadják neki. Ha I. Gábor bűnössége bebizonyosodik, halmazati büntetésként 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.