WikiLeaks: Orbán azt kérte, ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond

Orbán Viktor, hamis ígéretek, 2006-os választások, WikiLeaks,
Vágólapra másolva!
"Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban - két amerikai diplomáciai távirat szerint is erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor. A WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderül, Orbán arra gondolt, hogy az amerikai diplomaták által populistának nevezett választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe teljesen pártja terveivel. A nagykövetség úgy értékelte, emiatt nem volt olyan helyzetben Orbán, hogy az őszödi beszéd után "megkövezhesse" Gyurcsány Ferencet. A táviratok szerint Orbán már 2008-ban biztos volt a Fidesz 2010-es választási győzelmében, de tartott attól, hogy túl könnyű lesz a diadal.
Vágólapra másolva!

"Ez nem bonyolult - azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, hogy mit várhatnak a Fidesz-kormánytól" - jelentette ki Orbán Viktor az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egy 2008 áprilisi diplomáciai távirat szerint, amit a WikiLeaks szivárogtatott ki. Az April H. Foley korábbi nagykövet aláírásával megjelent, "confidential" (bizalmas) besorolású táviratban az akkor alapításának huszadik évfordulóját ünneplő Fideszről olvasható hosszabb elemzés.

"Az egyetlen alapelv, hogy az intézkedéseink indokoltak, időszerűek és megfelelőek legyenek" - mondta Orbán a nagykövetség szerint. A távirat szerint Orbán azt is mondta a nagykövetségnek, hogy taktikája változó, de a Fidesz mindig is keresztény, hazafias, családközpontú párt volt és lesz. A dokumentum megjegyzi, Orbán számára sokkal fontosabb rátermettségének a bizonyítása bármilyen ideológiánál.

A párt ideológiájáról szóló részben egy meg nem nevezett nagykövetet idéz a távirat, aki azt kérdezte Orbántól: "nem túl baloldali a konzervatívsághoz"? A távirat szerint "mások" is - az nem derül ki, hogy kik - azt gondolták, hogy a Fidesz gyakran alkalmaz populista retorikát: különösen az állam gazdaságban betöltött szerepének hangsúlyozását, a külföldi befektetők elleni alkalmankénti támadásokat és az állami tulajdon támogatását sorolja ide a távirat.

"Hagyják figyelmen kívül, amit mondok"

A távirat szerint "régi emlékek" is aggodalmat keltettek 2008-ban a Fidesszel szemben. A dokumentum szerint a szavazók erős személyes kapcsolatot éreznek Orbánnal, de sokan nehezen fogadják el, hogy politikai ideológiája a liberalizmustól a populizmusig jutott. A távirat megjegyzése szerint Orbán idézett kijelentését egyesek pragmatikusnak, míg mások elvtelennek neveznék.

A távirat szerint Orbán pragmatikus hozzáállása aggodalmat okozott vállalatvezetők körében is, de az nem derül ki a táviratból, hogy milyen cégvezetőkre gondoltak az amerikaiak. "[Orbán Viktor] legutóbbi kijelentéseit a versenyképesség fontosságáról, az adórendszer megreformálásáról és a költségvetési fegyelem fenntartásáról üdvözlik a befektetők, de különösen a vállalati vezetők aggódva emlékeztetnek a 2006-os választás előtti kijelentéseire, amikor a választási ígéreteit firtató kérdésekre válaszolva biztosította őket arról, hogy 'hagyják figyelmen kívül, amit mondok' [ignore what I say]" - olvasható a táviratban. A dokumentumból nem derül ki, hogy kik vettek részt az említett találkozón, illetve hogyan szerzett tudomást erről az amerikai nagykövetség.

Egy 2006 szeptemberi távirat is idézi egy hasonló megfogalmazást Orbántól. Ez a távirat Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása után, de az önkormányzati választás előtt íródott, Orbán hasonló kijelentést tett különböző európai uniós nagykövetek előtt a távirat szerint. "Annak ellenére, hogy Orbán hétvégén kijelentette, hogy 'soha nem hazudtam a magyar embereknek', diplomata kollégáink tisztán emlékeznek arra, hogy a kampányban az európai uniós nagykövetekkel való találkozás során azzal bíztatott, hogy 'ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok' [pay no attention to what I say to get elected] és megígérte, hogy radikális reformokat fog véghezvinni" - olvasható a táviratban. A nagykövetség azt írta, emiatt sokan - az nincs kifejtve, hogy kik - kétkednek abban, hogy Orbán olyan helyzetben van-e, hogy az őszödi beszéd megjelenése után "megkövezhesse" Gyurcsányt.

Az nem derül ki egyértelműen, mikor történhetett a találkozó, de a szövegkörnyezet alapján a 2006-os parlamenti választás előtti kampányidőszakról van szó. Orbán 2006. szeptember 23-án az amerikai CNN-nek adott interjújában jelentette ki, hogy soha nem hazudott az embereknek. Ezzel Gyurcsány korábbi kijelentésére reagált, mely szerint valamennyi politikai párt hazudott már.

A Fidesz a 2006-os választás előtt többek között azzal kampányolt, hogy tízszázalékos járulék-csökkentéssel 500 ezer új munkahelyet teremt. A párt programjában az is szerpelt, hogy a kis- és középvállalkozásokat a járulkécsökkentés mellett adócsökkentéssel is segítenék, csökkentenék az adminisztrációs terheiket, tőketámogatást is kapnának, továbbá a körbetartozások megszüntetésére is ígéretet tettek. Családbarát adózást vezettek volna be, a nyugdíjasoknak pedig általános 14. havi nyugdíjat helyeztek kilátásba. Emellett a villamos áram árát 10 százalékkal csökkentették volna, az önkormányzatoknak pedig nagyobb önállóságot ígértek. A Fidesz ígéreteiről itt és itt olvashat.

Az [origo] munkatársán keresztül kereste Orbán Viktort, hogy a táviratokban megjelent állítások valódiságáról kérdezze. A miniszterelnök szóvivője levélben azt közölte, hogy "az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni". Szijjártó ehhez annyit tett hozzá, hogy "az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".

Orbán "túl könnyű" győzelemtől tartott

A 2008-as elemzés a Fidesz ideológiájának elemzése mellett több bekezdésben latolgatja a párt esélyeit a 2010-es parlamenti választásokon. Foley írása szerint a Fidesz példátlanul népszerű, és a Gyurcsány Ferenc kormányát övező, széleskörű elégedetlenség miatt egyértelmű befutónak tűnik a 2010-es parlamenti választáson. "[A Fidesz] egyre mérsékeltebb, önálló és atlantista, míg ellenlábasa [az MSZP] megosztott, védekező, és egyre inkább arra törekszik, hogy minimalizálja a vereségének arányát a következő választáson" - áll a dokumentumban.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Orbán Viktor lakossági fórumot tart a tatabányai Szent Borbála téren

A táviratból az derül ki, hogy Orbán már 2008-ban teljesen biztos volt 2010-es győzelmében. "Minden bizonytalan, egy dolgot kivéve - mi fogunk nyerni (...) Soha nem volt ilyen könnyű és ilyen korai [a győzelem]" - jelentette ki a nagykövetségnek, hozzátéve, hogy az egyetlen aggodalma a "talán túl könnyű" választási győzelem. Orbán ezt azzal is magyarázta a távirat szerint, hogy még akik utálják, azok is "az ő kormányát támogatják a nem kormányzással szemben".

Foley szerint azonban a jelentős erőkülönbség miatt elképzelhető, hogy a Fidesz nem lesz eléggé rákényszerülve arra, hogy szembenézzen magával, és kemény kérdéseket tegyen fel a saját jövőjéről, valamint arra sem, hogy jelentősebb változásokat vigyen véghez kormányra kerülve. A távirat szerint a legtöbb fideszes Orbánhoz hasonlóan optimistán ítélte meg a párt választási esélyeit, de voltak olyan félelmek is a pártban, hogy a szocialistáknak valahogy sikerül fordítaniuk.

Egyre nyitottabbak és felkészültebbek a fideszesek

A táviratok több bekezdésen keresztül boncolgatják a Fidesz belső erőviszonyait. A nagykövetség szerint Orbán minden tekintetben uralja a párt döntéshozását (és állítólag költségvetését is). "Eredetileg Orbán, Áder János és Kövér László triumvirátusa tette a Fideszt politikai szereplővé Orbán vezetésével. Áder azonban partvonalra került, annak ellenére, hogy parlamenti elnökhelyettes, Kövér pedig kevesebbet szerepel a nyilvánosság előtt, mióta a párt titkosszolgálati és nemzetbiztonsági szakértője lett" - olvasható a 2008-as értékelés a táviratban.

A távirat szerint a pártvezetők és munkatársaik egyre nyitottabbá váltak a diplomatákkal való kapcsolattartásban. A vezetőség hígulása széles körben ismert találgatásokhoz vezetett a párt megosztottságáról, de hozzátette, hogy a diplomaták szerint csak 'kremlinológiai' módszerekkel lehet képet alkotni a párt belső erőviszonyairól. Az orosz kormány székhelyéről elnevezett kremlinológia a szovjet belpolitikai viszonyokat vizsgálta, mivel megbízható információk hiányában a sorok között olvasva, közvetett jelzések - például a pártvezetés egyes tagjainak pártfotókon való elhelyezkedése - alapján próbáltak következtetéseket levonni az erőviszonyokról.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Orbán Viktor Berettyóújfaluban , ahol az Országépítő Beszélgetések során a párt vidékpolitikáját ismertette

A dokumentum szerint Orbán beszélt arról Foley-nek, hogy minél hamarabb átvenné a kormányzást, és abban hisz, hogy egy év aktív munkával és adócsökkentéssel "nagy különbség lesz látható a mostani állapothoz képest". "Orbán agresszívabb megközelítése ellentétben állt a moderáltabbak fokozatosságra alapuló megközelítésével" - olvasható a táviratban, amely Kósa Lajost, Pokorni Zoltánt és Navracsics Tibort írja le mérsékeltként. A nagykövetség szerint Orbán hatalma egyértelmű a pártban, és ha felmerül az a kérdés, hogy ki legyen a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a 2010-es választáson, akkor azt Orbán egyedül fogja eldönteni.

Az USA-hoz közelednek, a szélsőjobbtól lassan távolodnak

A táviratban szó esik a Fidesz radikálisokhoz való viszonyáról is. Az amerikaiak szerint a Fidesz 2008-ban próbált elhatárolódni az akkor a figyelem középpontjában lévő Magyar Gárdától, de hozzátették, hogy a Fidesz álláspontja különbözik a kormányétól az "ellentmondásos árpádsávos zászlóról". A nagykövetség szerint egy Orbánhoz közel álló forrás azt mondta nekik, hogy elkötelezettek aziránt, hogy a "szélsőjobbnak minél kevesebb oxigén jusson", de a nagykövetség szerint a Fidesz ez irányba tett lépései "túl lassúnak tűnnek".

A nagykövetség szerint viszont látványos eredményeket ért el a Fidesz a transzatlanti közösséghez fűződő hűvös viszonyának javításában. A nagykövetség szerint Orbán "elismerte, hogy hírnevének és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatának kárt okozott, hogy [amerikai gépek helyett svéd] Gripen repülőket vásárolt" Magyarország. Az elmúlt években viszont sokkal közelebb került az atlantistákhoz - olvasható a táviratban. Orbán nemzetközi elismertsége is jelentősen nőtt akkoriban a távirat szerint, például amiatt, mert az Európai Néppárt alelnökének választották. Foley szerint Orbán "bizalmasan" közölte vele azt is: "titkos megállapodást" kötött, hogy támogassák a 2011-es magyar EU-elnökségi terveket.

Az amerikaiak megjegyzése szerint a Fidesz sokat dolgozott azért, hogy igazolja atlantista elhivatottságát, és hogy elfoglalja a jobbközép pozíciót a politikai térben. A nagykövetség szerint ez "lelkiismeretes döntés" volt, és kényes egyensúlyozást kíván egy olyan szavazótábornál, amely "lehet oroszellenes, anélkül, hogy Amerika-párti lenne".

"A diplomatakollégák azonban azt mondják, hogy vegyesek a [Fidesz] eredményei. Néhányan a Fidesz populizmusa miatt aggódnak, és többen azt érzik, hogy a Fidesz-kormány bomlasztó erő lehet a térségben, a határon túl elő magyarok iránti mély elkötelezettsége miatt" - olvasható a távirat végén.