Kéthetente ülésezik az Orbán által vezetett Nemzetbiztonsági Kabinet

Vágólapra másolva!
A kormány létrehozza a Nemzetbiztonsági Kabinetet, amely javaslatot tesz a kormány nemzetbiztonsági politikájára, és meghatározza a közbiztonsággal foglalkozó koncepciók szempontjait - derül ki a Magyar Közlönyből. A korábban ilyen néven működő kabinettel szemben ennek a testületnek a kormányfő az elnöke, és "általában kéthetente ülésezik".
Vágólapra másolva!

A Nemzetbiztonsági Kabinet elnöke a kormányfő, tagjai a belügy-, a honvédelmi, a közigazgatási és igazságügyi, illetve a külügyminiszter, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - derül ki a Magyar Közlöny legújabb számából. A testület "szükség szerint, de általában kéthetente ülésezik, ülését a kabinet elnöke hívja össze. Rendkívüli ülés összehívását bármely tag kezdeményezheti" - áll a Magyar Közlönyben.

A kabinet javaslatot tesz a kormány nemzetbiztonsági politikájára, az ahhoz kapcsolódó honvédelmi, rendvédelmi követelményekre, meghatározza a közbiztonsággal és nemzetbiztonsággal foglalkozó stratégiai tervek, koncepciók, elemzések szempontjait, illetve megtárgyalja a szintén most létrehozott nemzetbiztonsági munkacsoport rendes és rendkívüli tájékoztatóját.

A nemzetbiztonsági munkacsoport tagjai például a titkosszolgálatok vezetői, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. A munkacsoport javaslatot tesz - a Magyar Közlöny szerint - "a közbiztonság és a nemzetbiztonság védelme, továbbá az élet- és vagyonvédelem érdekében szükséges feladatokra és intézkedésekre, valamint figyelemmel kíséri azok végrehajtását". A munkacsoport havonta ülésezik, és vezetője, a belügyminiszter hívhatja össze.

A korábban Nemzetbiztonsági Kabinet néven működő testület első rendkívüli ülését 2001. szeptember 11-én hívta össze Orbán Viktor akkori kormányfő a New York-i terrortámadás miatt. A madridi terrortámadás után, 2004. március 14-én szintén összehívták a kabinet rendkívüli ülését. Ezután 2004. október 6-ára ült össze a testületet, az után, hogy az al-Kaida Magyarországot is terrortámadással fenyegette meg. Ezután többször is összeült a testület, például az UD Zrt.-üggyel vagy a Magyar Gárdával kapcsolatban. A testületet eredetileg a honvédelmi miniszter vezette, majd Szilvásy György kancellária-, illetve titokminiszterként irányította a kabinetet.