Nemzetiségiekkel íratnák össze a nemzetiségieket a népszámláláson

Vágólapra másolva!
A statisztikai adatok és a valós számok között nagy az eltérés, ezért kisebbségieket is alkalmaznának népszámlálási kérdezőbiztosként.
Vágólapra másolva!

A nemzetiségekhez tartozó állampolgárokat lehetőleg az adott nemzetiséghez tartozó számlálóbiztosok írják össze az október 1-31. között rendezendő népszámlálás során - javasolja Setét Jenő, az Ide tartozunk! - népszámlálás 2011 kampányának főkoordinátora.

Mint keddi budapesti sajtótájékoztatóján a főkoordinátor közölte, erre leginkább azért van szükség, mert "a statisztikai adatok és a valós számok között differencia van". A legutóbbi, 2001-es népszámlálás során 190 046 ember mondta magát cigánynak, a szociológusok ugyanakkor 600-800 ezer romáról beszélnek - mondta.

A korábban az [origo]-nak nyilatkozó romák szerint Tarnaleleszen és több más településen is elutasították őket, amikor népszámlálási kérdezőbiztosnak jelenteztek. Többüknél arra hivatkoztak, hogy csúnyán írnak, ezért nem alkalmazzák őket, de a körjegyző szerint problémát jelent az is, hogy nem elég jó kiállásúak.