Blikk: Nem voltak bekötve a nógrádi buszbaleset utasai

Vágólapra másolva!
Bár kötelező, egy utas sem kötötte be a biztonsági övét azon a távolsági buszon, amely hétfő reggel borult fel Jobbágyinál - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy volt biztonsági öv, nem kötötték be magukat az utasok azon a Salgótarján és Budapest között közlekedő távolsági buszon, amely Jobbágyinál szenvedett balesetet hétfő hajnalban - írja a keddi Blikk. A lap szerint az autópályákon is haladó távolsági buszokon az üléseknél kis rajz jelzi, hogy az övek becsatolása kötelező, de erre élőszóban általában nem figyelmeztetik az utasokat.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő azt mondta a Blikknek, hogy a KRESZ szerint az utasok a felelősek a biztonsági öv használatáért, a sofőrnek legfeljebb erkölcsi felelőssége, hogy erre figyelmeztesse az utasokat.

A hétfői baleset miatt összesen harminc embert szállítottak kórházba, négyük állapota súlyos. Egyiküket életveszélyes koponyasérüléssel vitték kórházba, többen végtagtörést szenvedtek, amikor a vaddal ütköző busz az árokba borult.

Az Európai Unió valamennyi tagországában 2006 óta kötelező a biztonsági öv használata minden járművön, azokon is, amelyeken kilencnél több ülőhely van, ám ez csak azokra vonatkozik, amelyek fel vannak szerelve övvel. Az uniós előírás ráadásul kizárólag azokra a buszokra érvényes, amelyek csak ülő utasokat szállítanak, a Volánbusz helyközi járatainak zömén azonban állva is lehet utazni - kivéve elvileg azokat, amelyek autópályán is haladnak, és expresszjáratnak számítanak - írja a Blikk.