Hamis rendőrségi idézéssel akarta fegyelmezni diákjait egy tanár

Vágólapra másolva!
Hamis gyanúsítotti idézést adott át egy rendőr két diáknak egy iskola tanórán, a lépésre a két diák osztályfőnöke kérte meg. Az egyik diáktól egy tanórán az osztályfőnök elvette a mobiltelefonját, amelyet a diák társa visszavett a tanári asztalról.
Vágólapra másolva!

Súlyos alapjogsértést állapított meg a Független Rendészeti Panasztestület amiatt, hogy egy rendőr az általános iskola nyolcadik osztályát végző egyik diáknak egy tanítási órán hamis gyanúsítotti idézést adott át - derült ki a testület közleményéből. Az eset még 2011. februárjában történt Zala megyében.

A rendőrt az idézés átadására a diák osztályfőnöke kérte meg, miután a diáktól a tanórán elvette a mobiltelefonját, a telefont azonban később egy másik diák elvette a tanári asztalról, és visszaadta osztálytársának. Később az osztályfőnök értesült egy közösségi portálon folytatott beszélgetésről, ahol a diákok az esetet taglalták, és sértő kifejezéseket használtak rá nézve, ekkor kért segítséget az iskolában korábban bűnmegelőzési órát tartó rendőrtől.

Néhány nap elteltével a rendőr megjelent az egyik tanórán, és közölte, hogy az internetes portálon folyt beszélgetés miatt rendőrségi eljárás indult, amelynek keretében az osztály tanulóinak tanúkénti meghallgatása válhat szükségessé. Ezen felül pedig az ügyben a telefon gazdáját és a telefon visszavételében érintett másik tanulót gyanúsítottként fogja kihallgatni. A közlés alátámasztására a rendőr készített egy "idézéshez hasonlító" iratot, amelyet a két érintett diáknak az órán át is adott. Négy órával később az osztályfőnök közölte a diákokkal, hogy valójában nem kell bemenniük a rendőrségre, nem folyik ellenük eljárás, és az idézés átadására csupán nevelési célzattal került sor.

Az eset után a telefon gazdája panaszt tett a rendőr ellen, a lefolytatott eljárás pedig megállapította, hogy a rendőr súlyos jogsértést követett el, amikor egy valós ügy iktatási számát felhasználva valótlan tartalmú hivatalos iratot állított ki és adott át. A testület álláspontja szerint annak kilátásba helyezésével, hogy a diákok büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak a történtek miatt, a rendőr megsértette a diákok emberi méltóságát.

A panasztestület az ügyet kivizsgálásra az országos rendőrfőkapitánynak továbbította, aki határozatában a testület megállapításaival egyetértve helyt adott a panasznak. Egyelőre nem tudni, hogy kapott -e büntetést a rendőr, s ha igen, milyet. A testület az [origo] kérdésére nem volt hajlandó elárulni, melyik általános iskoláról van szó, azt mondták, egy kicsi településen történt az eset, ha elárulnák, hol, sérülne a diákok anonimitáshoz való joga.