WikiLeaks: Korán öregedő MSZP-sek pályáztak Gyurcsány helyére

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, WikiLeaks
Vágólapra másolva!
A feltörekvő csillagok, a "ravasz politikus", a "bizonytalan sebész", illetve a világjáró házelnök érdekelték az amerikai nagykövetséget az MSZP vezető politikusai közül a WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratok szerint. Elsősorban azért voltak érdekesek, mert úgy tartották őket számon, mint akik veszélyeztethetik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meggyengült pozícióját, bár sok amerikai táviratban előkerül, hogy az MSZP-ben még a fiatalok is hamar hozzáöregszenek a régi párttagokhoz.
Vágólapra másolva!

"Okos, ügyes és ambiciózus", aki javított pártja helyzetén egy kudarcra ítélt kampányban, ily módon szerezve országos ismertséget, illetve pozíciót az MSZP-n belüli hatalmi harcokhoz - írta Mesterházy Attila szocialista pártelnökről az amerikai nagykövetség, nem sokkal a tavaly tavaszi választások előtt, egy WikiLeaks által kiszivárogtatott nagykövetségi táviratban. Bármi is lesz az eredménye a küzdelmeknek, Mesterházy várhatóan még jó ideig a politikai színtéren lesz - jellemezte az MSZP elnökét a távirat.

Mesterházy az amerikai nagykövetség több táviratában szerepel, az egyik úgy hivatkozik rá, mint a követség régi kapcsolata Szekeres Imre korábbi honvédelmi-, illetve Lamperth Mónika önkormányzati miniszterrel együtt. A táviratok szerint számos alkalommal kommentálták a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz fűződő személyes kapcsolatukat és konfliktusaikat. A Mesterházy 2009-es szocialista miniszterelnök-jelöltté, illetve alelnökké választása előtt keletkezett táviratok az MSZP-n, illetve Gyurcsány Ferenc kormányán belüli konfliktusokról, Gyurcsány kormányfői és pártelnöki pozíciójának meggyengüléséről, lehetséges kihívóiról szólnak. Mesterházyt is ezek egyikeként tartották számon, 2007-2008 során.

Hozzáöregedett a párthoz

Nincs híján az ambíciónak, de egyelőre nem jelezte, hogy túlzott sietségben lenne. Tudja, hogy Gyurcsány elsődleges riválisai a régi gárdából kerülnek ki, [...] és úgy véli, hogy hosszabb távon jók az esélyei. Következő lépése az lehet, hogy bekerül az MSZP elnökségébe - írták róla 2008 szeptemberében egy bizalmas táviratban.

"Nyíltnak, ha ugyan nem közelinek" nevezték Gyurcsányhoz fűződő kapcsolatát. Megjegyezték róla, jelentős szerepet játszott a párt sajtómegjelenéseiben, és hogy véleménye sokat nyomott a latba az MSZP-n belül, különösen külpolitikai téren. A táviratok szerint Amerika-barátnak tartották és azt írták róla, "a párt ígéretes feltörekvő csillaga".

Az amerikai követség 2009 decemberében úgy érezte, hogy "viszonylag kevés jelentős teljesítmény fűződik a nevéhez". Megemlítették, hogy levágatta "jellegzetes, kissé ördögi szakállát", és hogy kemény ellenszélben kell megmentenie az MSZP-t egy megalázó vereségtől de "egyelőre nem látni, hogy a párt áldozati báránya lesz-e, vagy hosszú távon a megmentője".

Fiatal kora ellenére nem számít az MSZP progresszív tagjai közé - írták róla meg nem nevezett megfigyelőket idézve. Egy szocialista képviselő pedig azt mondta róla az amerikaiak szerint, hogy egy azok közül a fiatalok közül, akik "hozzáöregedtek a párthoz, de nem voltak képesek azt megújítani". Megválasztása az MSZP-n belül dúló hatalmi harcot jelzi, jelöltsége megerősíti a párton belüli generációváltást a távirat szerint.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Mesterházy és Botka

Mesterházyn kívül Botka László szegedi polgármestert nevezték az amerikaiak feltörekvő MSZP-snek. Botkáról kiemelték, hogy deszegregációval és az asszimiláció elősegítésével kezelte a cigánykérdést, bár hozzátették azt is, hogy Szeged lakosságának csak 2 százaléka roma. Elismerően szóltak vállalkozásbarátságáról, szembeállítva vele a Pécsett a francia Suez korábbi vízszolgáltató céggel harcban álló fideszes polgármester, Páva Zsolt példáját. Az amerikaiak megemlítik, hogy Botka neve is felmerült, mint lehetséges szocialista miniszterelnök-jelölt, amit ő tagadott. "Boldog vagyok ott, ahol vagyok" - idézték. A távirat szerint Botka hosszabb távra játszik. Olyan valaki, akit érdemes figyelni a következő években, ahogy az MSZP megpróbálja magát újraépíteni, és szembeszállni Fidesszel.

A tradicionalisták

Egy 2008-as távirat Botkán kívül Kiss Pétert és Szekeres Imrét említette, mint akik szóba jöhetnek Gyurcsány lehetséges utódjaként, megjegyezve hogy utóbbi kettő a párt hagyományos vonulatának rendíthetetlen alakja.

Magyarország afganisztáni szerepvállalásának szószólója, aki sokat tett, hogy a NATO stratégiai légiszállító századának bázisa Pápára kerüljön - írták egy 2007 szeptemberi bizalmas besorolású iratban Szekeresről. Szekerest a távirat szerint egy, az MSZP-n belüli (a távirat által nem részletezett) korrupciós ügyben támadták ugyan, de úgy jellemezték, hogy a Honvédelmi Minisztérium lelkes reformere.

Ravasz politikus, akinek lehet, hogy komoly támogatottsága van, de vannak, akik szerint a magyar szavazók körében hátrányt jelenthet számára zsidó származása - jegyezték meg Szekeresről. Egy táviratban még Orbán is őt nevezte meg, mint Gyurcsány lehetséges leváltóját, aki mellett szerinte ugyanazok a pénzügyi körök tették le a garast, mint akik Medgyessyt támogatták. Van olyan távirat, ahol azt írták róla, hogy gyakori nagykövetségi kapcsolat, aki jól informált az MSZP belső ügyeiben.

"Szörnyen fiatal ahhoz, hogy ilyen öreg legyen"

"Jó diagnoszta, de bizonytalan sebész" - írták Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszterről egy vele folytatott, többek között a kormányzati reformokról is szóló nagykövetségi beszélgetésen alapuló 2007 júliusi, bizalmas minősítésű táviratban.

Jó adminisztrátorként és politikai bennfentesként "jól terelgethetné a minisztériumok és a miniszterelnöki hivatal nyáját, de az a nyáj alig mozdul", és kérdéses, hogy képes lesz-e beindítani a reformokat - jellemezték. "Tökéletes bürokrata", aki azonban "szörnyen fiatal ahhoz, hogy ilyen öreg legyen" - idéztek róla egy nagyköveti véleményt. A követség egy másik forrása szerint génjeiben van a reformellenesség.

Forrás: AFP/Isza Ferenc
Mestehrázy, Lendvai, Szekeres, Kiss

Egy 2007 nyári táviratban nevéből csinálnak szóviccet az amerikaiak: Kiss of Death (angolul a halál csókja) annak a bekezdésnek a címe, amelyben Gyurcsány hatalmának egyik veszélyeztetőjeként írtak róla, aki arra használhatja fel kancelláriaminiszteri posztját, hogy elmozdítsa a miniszterelnököt.

Szilinek túl nagy falat volt Gyurcsány

Több távirat szól Szili Katalin korábbi házelnökről is, akit transzatlanti külpolitikai aktivitása miatt szimpátiával figyeltek az amerikaiak, de nem mulasztották el megjegyezni, hogy ebbéli tevékenysége "inkább saját politikai ambícióit tükrözi, semmint külügyek iránti érdeklődését". Egy 2007 márciusi bizalmas táviratban pedig azt írják róla, külpolitikai ügyeken keresztül igyekezett feltörni, de miután kihívta Gyurcsányt, már kifelé áll a szekere rúdja a pártból.

Szekerest, Kisst és Szilit gyakran emlegetik együtt a táviratokban, mint az MSZP régi gárdájának vezető személyiségeit, akik valamilyen mértékben veszélyeztethetik Gyurcsány Ferencet. Kuncze Gábor egykori SZDSZ-elnök ugyanakkor azt mondta róluk, amikor erről kérdezték a nagykövetség munkatársai, hogy "Szili alkalmatlan, Szekeres nem hiteles, Kiss pedig 'legfeljebb ügyvezető' kormányfő lehetne". Szekerest "mesteri bürokratának", Kisst "örökös jelöltnek", Szilit pedig a "legnépszerűbbnek" írta le a nagykövetséggel folytatott beszélgetésében Navracsics Tibor, a Fidesz akkori frakcióvezetője, míg egy meg nem nevezett SZDSZ-es parlamenti képviselő még színesebb jelzőkkel illette hármójukat: "a kommunista, a gyáva és a bohóc".