Sztrájkra, tüntetésre, útlezárásra készülnek a szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Szeptember 29-én kezdődik hetven érdekvédőcsoport D-Daynek nevezett, határozatlan időre meghirdetett tiltakozássorozata.
Vágólapra másolva!

A munka világát érintő kilencpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg az akcióegységbe tömörült szakszervezetek, amelyek szeptember 29-től indítják határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek keresztelt sztrájk- és tüntetéssorozatukat. A mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység Budapesten ülősztrájkot, kerekasztal-megbeszélést, nagygyűlést tart, és félpályás útlezárásokkal lassítja majd országszerte a közúti forgalmat.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az Akcióegység Operatív Törzs egyik vezetője szerdai megbeszélésük után közölte, az akcióegység a "demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és a munkavállalói jogok megőrzéséért" küzd. Úgy vélekedett, a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen akciósorozatra.

A kilencpontos csomagban az akciócsoport követeli például az igazságos és méltányos közteherviselést, a visszamenőleges hatályú törvénykezés beszüntetését, illetve a háromoldalú társadalmi párbeszéd visszaállítását a munka világában. Elvárják a szociális partnerekkel való egyeztetést a Munka törvénykönyve tervezett módosításával kapcsolatban, a korkedvezményes és korengedményes szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét, méltányos átmenet biztosítását a nyugdíjrendszer változtatásával kapcsolatban, a szakszervezetekkel való egyeztetést az új életpálya modellekről. A csomag kitér a sztrájkjog visszaállítására, és arra, hogy a szakszervezetek jogai nem csorbulhatnak.