A gazdasági problémák súlyosbodása ellenére derűlátó helyzetértékelést adott az ország és a kormány állapotáról is Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypártok háromnapos frakcióülésének kezdetén. Az [origo] információi szerint a zárt ülésen többek között arról beszélt Orbán, hogy "gyakorlatilag nincs ellenzék", egy, a kistelepülések miatt aggódó képviselőnek pedig azt mondta, ne aggódjon, "lesznek nagyobb vesztesei" is az önkormányzati reformnak.

Orbán Viktor értékelésével kezdődött meg szerdán este a Fidesz és a KDNP parlamenti frakcióinak háromnapos tanácskozása Hajdószoboszlón. A zárt ajtók mögött folyó ülésen az [origo] információi szerint a kormányfő alapvetően pozitívan értékelte a két frakció eddigi munkáját illetve a kormány helyzetét. Az ülés névtelenséget kérő résztvevői azt mondták, hogy Orbán úgy fogalmazott, "Európa legstabilabb politikai rendszere" működik Magyarországon, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a pártszövetség ugyan jelenleg nyeregben van, mert "gyakorlatilag nincs ellenzék", ezt a helyzetet nem lesz könnyű megtartani.

A hétfőn kezdődő parlamenti ülésszak előtt összehívott frakcióülést egyrészt azért övezi nagy figyelem, mert a képviselők itt tárgyalnak az ősszel parlament elé kerülő úgynevezett sarkalatos törvényekről (az új alaptörvényben foglalt változásokat bontják ki), a nagyobb önkormányzati és oktatási reformokról, valamint a vártnál gyengébben teljesítő gazdaság miatt szükséges költségvetési kiigazításról. A gazdasági helyzetről a miniszterelnök a beszámolók szerint nem festett drámai képet a képviselőknek, sőt azt mondta, hogy az euróválság miatti krízisből az ország sokkal jobban jött ki, mint az eurózóna nagy nyugati államai.

Elhúzódó válságra számít Orbán

A kedden bejelentett 100 milliárdos kiigazító csomag intézkedéseit a kormányfő úgy említette, mint amelyeket maradéktalanul végre kell hajtani, de arra is figyelmeztetett, hogy a szerinte hosszan elhúzódó euróválság miatt további lépésekre és a tavasz-nyári ülésszakhoz hasonló intenzív törvényalkotási munkára kell a frakcióknak számítaniuk. A Fidesz képviselőcsoportját vezető Lázár János is arról beszélt a bevezetőjében, hogy ősszel egésznapos frakcióülések is előfordulhatnak a feszített törvényhozási tempó miatt.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Hajdúszoboszlón tart háromnapos ülést a Fidesz-KDNP-frakció

Orbán Viktor értékelése után a frakciótagok tettek fel kérdéseket a miniszterelnöknek. Egy résztvevő szerint ezek közül több "fájóan marginális" témákat érintett: volt, aki a sertéstenyésztésről, más a civil szervezetek vagy televíziócsatornák támogatásáról faggatta a miniszterelnököt. A várhatóan nagy vitákat kiváltó törvényjavaslatokról - választási, igazságszolgáltatási vagy önkormányzati reformról - ebben a blokkban csak érintőlegesen esett szó, vélhetően azért, mert a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János már a bevezetőjében közölte, hogy ezekről csütörtökön fognak részletesen tárgyalni.

"Lesznek nagyobb vesztesek is"

Akadtak ugyanakkor képviselők, akik szóba hozták az ezekkel a reformokkal kapcsolatos kérdéseket. Egy kis község polgármestere például azt vetette fel a miniszterelnöknek, hogy az önkormányzati rendszer átszabásának a kistelepülések lesznek a vesztesei, mire Orbán Viktor erre több résztvevő szerint viccesen azt válaszolta, hogy ne aggódjon," lesznek nagyobb vesztesei is". Egy fővárosi kerület polgármestere az iskolák tervezett állami kézbe vételével kapcsolatban arról próbálta meggyőzni a miniszterelnököt, hogy az önkormányzatok is lehetnek jó gazdái az intézményeknek. Neki azt felelte a kormányfő, hogy ezt nem kétli és nem is bizalmatlanságból szeretné, ha az iskolák az államhoz kerülnének, hanem mert a hatékonyság és kezelhetőség érdekében egységes rendszert szeretne.

Szóba került a kérdések között a devizahitelesek problémája is: több felszólaló is azt mondta ugyanis, hogy a kormánynak többet kellene tennie a bajba jutottakért. A miniszterelnök erre ígéretet is tett és a képviselőktől is javaslatokat kért a helyzet megoldására. Az általánosság szintjén szóba került a kormány és több fideszes képviselő között vitákat kiváltó oktatási reform ügye is, Orbán Viktor ebben lényegében Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár mellé állt, megerősítve, hogy maga is a poroszos elvű nevelés és irányítás híve.

Az éjszakába nyúló frakcióülés előtt hét órán át tanácskozott a Fidesz elnöksége is, a megbeszélésen az előzetes tervekkel szemben azonban csak a választójogi reform ügye került terítékre (az igazságszolgáltatási reformról csütörtök délben újabb elnökségi ülést tartanak), de abban sem hoztak konkrét döntéseket, hanem abban maradtak, hogy csütörtökön különböző alternatívákat ajánlanak majd a frakcióknak. Az elnökségi ülésen lényegében csak két kérdésben: az egy- illetve kétfordulós választással, valamint a kompenzációs helyek megszüntetésével illetve megtartásával kapcsolatban volt kisebb vita - mondta az [origo]-nak a tanácskozás részleteit ismerő forrás, aki szerint az ülés "jó hangulatban, kedélyes, sztorizós" mederben folyt és sok idő ment el anekdotázással.

Nyitott kérdések a választásról

Az egy- illetve kétfordulós választás ügyében a miniszterelnök és a résztvevők többsége az előbbi mellett voksolt a forrás szerint, Pokorni Zoltán alelnök illetve Áder János azonban a kétfordulóst pártolta. Utóbbiak azt mondták, stratégiailag jobb, ha tagolt az ellenzék, az egyfordulós választás azonban egyből szövetségre kényszerítené őket. A kompenzációs listák ügyében a miniszterelnök és az elnökség többsége amellett volt, hogy kompenzációs lista ugyan szűnjön meg, de valami módon érvényesülhessenek az egyéni körzetekben nem hasznosuló szavazatok. 
Bár korábban már eldőltnek tűnt az a kérdés, hogy a határon túli magyarok listára szavazhassanak,  Kövér László kezdeményezésére most mégis úgy döntött a pártvezetés, hogy kérdezzék meg a frakciót, nem tartja-e a jobbnak, ha az állampolgársággal szavazati jogot is nyerő külföldi magyaroknak saját egyéni képviselőjük lehet. A választókerületek átszabásával kapcsolatban miniszterelnök az ülésen azt kérte, hogy a körzetek határait később, az ellenzéki pártokkal történt egyeztetés után húzzák meg.