A munkaügyi bíróság szerint törvénytelen volt a létszámleépítés a közmédiában

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Munkaügyi Bíróság szerint jogellenes volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapban lezajlott, a közmédia dolgozóit érintő csoportos létszámcsökkentés. Elsőfokú ítéletében a bíróság az elbocsátások felfüggesztésére szólította fel az alapot.
Vágólapra másolva!

Jogellenesnek nyilvánította a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csoportos létszámleépítését - közölte a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) pénteken. Az alap jelezte: jogorvoslattal él a bíróság elsőfokú végzésével szemben.

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t a csoportos létszámcsökkentés felfüggesztésére - közölte a TFSZ alelnöke. A szakszervezet tájékoztatása szerint a bíróság azt is kimondta, hogy semmis az MTVA és az ideiglenes Üzemi Tanács között június 29-én a csoportos létszámcsökkentésről született megállapodás. Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke azt mondta: bár a felmondóleveleket már minden érintettnek átadta az alap, a felmondási eljárás még szinte egy esetben sem zárult le.

"Az MTVA továbbra is azon az állásponton van, hogy a csoportos létszámleépítés indokolt volt, és annak végrehajtása jogszerűen történt" - közölte a határozatra reagálva az alap kommunikációs igazgatója, Szabó László. Hozzátette: a csoportos létszámleépítés lezárult, mintegy 420 ember kapta meg a felmentéséről szóló okiratokat. A leépítés visszafordíthatatlan, a bírósági végzés sem mondja ki, hogy vissza kellene állítani az azt megelőző állapotokat.

A közmédiumok nagyjából háromezer dolgozóját január elsejétől alkalmazó MTVA május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítés szándékát. Az MTVA eredetileg hatszáz fő elbocsátásra tett javaslatot.