Pénzért vettek magyar jogosítványt románok, tíz magyart gyanúsítanak

2011.09.09. 7:25

2008-ban és 2009-ben analfabéta vagy minimális iskolázottságú román állampolgárok jutottak Magyarországon jogosulatlanul, kenőpénz fejében  gépkocsivezetői engedélyhez. Romániában korábban tíz ember ellen emeltek vádat, most Magyarországon is tíz gyanúsítottja van az ügynek.

Tíz gyanúsítottja van Magyarországon a jogosítványüzletként ismert bűncselekmény-sorozatnak, amelyben jó pénzért analfabéta román állampolgárok jutottak hazánkban jogosulatlanul gépkocsivezetői engedélyhez - írta pénteki számában a Magyar Nemzet a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivőjére hivatkozva.

A lap írása szerint az ismert bűntettek még 2008-ban és 2009-ben történtek, a román ügyészség bő egy évvel ezelőtt bíróság elé küldte a vádlottak egy részét folyamatosan elkövetett csalás, befolyással üzérkedés, abban való cinkosság, illetve befolyás vásárlása miatt.

Magyarországon azonban még tart a nyomozás a kiterjedt, szövevényes ügyben, amelynek szereplői a jogosítványra vágyó külföldi állampolgárokon kívül a főszervezők, a felhajtók, az utaztatók, a magyarországi iratokat beszerzők, gépkocsivezetés-oktatók, tolmácsok és vizsgabiztosok.

A román ügyészség szerint egy bűnszövetkezet tagjai több mint húszezer eurót kértek tizenegy embertől - többségük írástudatlan vagy minimális iskolázottsággal rendelkezik -, akiknek azt ígérték, hogy kenőpénz fejében hamis magyarországi jogosítványok birtokába kerülhetnek korrekt vizsgázás nélkül.