Egy adóellenőrnő buktatott le egy zsebre dolgozó plasztikai sebészt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombat reggel. A közlemény szerint egy neves sebészről van szó, aki 900 ezer forintot vett át, de nem adott számlát. A NAV több hasonló ellenőrzésre készül a luxusszolgáltatást végzők körében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága eljárást indított egy zsebre dolgozó plasztikai sebész ellen, akit a napokban egy előkészített ellenőrzés keretében, próbavásárlás közben sikerült tetten érni. Az adóhatóság a luxusszolgáltatást nyújtók körében több hasonló jellegű vizsgálatra készül - olvasható a NAV szombati közleményében.

Az ellenőrzés előkészítése során a NAV egyik munkatársa szépészeti beavatkozásra jelentkezett be egy neves plasztikai sebészhez, aki a tervezett műtét napján kilencszázezer forintot vett át a szépülni vágyó adóellenőrtől, ám erről számlát nem adott. A revizorok a tettenérést követően felfedték kilétüket, majd - a betegjogok védelmének szem előtt tartása mellett - anonim adatgyűjtést végeztek a magánklinikát működtető cégnél annak érdekben, hogy az orvos tényleges betegforgalma és bevétele megállapítható legyen.

Az eddigi adatok szerint a vizsgált plasztikai sebész az elmúlt 20 hónapban közel száz műtétet végzett. Az orvos tudatos jogsértő magatartására utal az a körülmény, hogy a rendelőjében nem is tartott számlatömböt. Az adóhivatal azonnali átfogó ellenőrzést rendelt el a sebész vállalkozásánál, mely kiterjed a bevallások utólagos vizsgálatára is. Az adócsalás mértékének megállapítására az ellenőrzési eljárás keretében kerül sor.

A Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság kiemelt célja, hogy egyre többször jelenjen meg a fővárosban és Pest megyében a szolgáltató szektor azon ágazataiban is, ahol korábban nem voltak mindennaposak a revizorok felbukkanásai. Így a jövőben nemcsak a plasztikai sebészetek, a magánorvosi, fogorvosi praxisok, de a különböző luxusszolgáltatásokat nyújtók is számíthatnak hasonló és ismétlődő ellenőrzésekre.