Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról dönt a parlament

Vágólapra másolva!
Kezdődik az újabb törvényhozási sorozat a parlamentben, az alaptörvény életbe lépéséig közel kéttucat sarkalatos törvényt kell megalkotni. A hétfői ülésen az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelent be Orbán Viktor. Emellett arról is dönt a parlament, hogy felfüggeszti-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát.
Vágólapra másolva!

Az euróválság magyarországi hatásainak kivédését és a legnehezebb helyzetben lévő családoknak szóló megoldásokat tartalmazó akciótervet jelent be Orbán Viktor kormányfő a parlament hétfői ülésén - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap délután, a kormányülés szünetében.

Schmitt Pál köztársasági elnök szeptember 2-án azt mondta Orbán Viktornak, azt várja a kormánytól, hogy külön intézkedési terveket dolgozzon ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek érdekében; ennek a tervnek a részleteit ismerteti a miniszterelnök - mondta Szijjártó Péter. A szóvivő szerint most azoknak a megsegítésére kell sort keríteni, akik minden erejüket összeszedve még tudják fizetni a devizaalapú hitelüket. Ezzel arra a pénteken bejelentett javaslatra utalhatott, amely lehetővé tenné a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését.

A képviselők - a házszabálytól eltérve - már hétfőn dönthetnek arról, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek lehetővé tett árfolyamrögzítést a 2015. január 1-je előtt lejáró kölcsönökre is kiterjesztik, valamint kimondhatják, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönök esetén is igényelhető, ahol a fedezet egy része nem jelzálogjog, hanem állami kezesség.

Ugyancsak hétfőn szavaz a Ház Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről, amit a mentelemi bizottság javasolt. A kérdésről vita nélkül, a jelen lévő képviselők kétharmadának voksával dönt az országgyűlés. Az ügyészség szerint a korábbi miniszterelnök hivatali visszaélést követett el, amikor a sukorói kaszinóberuházás ügyében meghatározta az értékesítés módját, azaz a telekcserét. Gyurcsány Ferenc szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját, ugyanakkor ő is mentelmi jogának felfüggesztését kéri.

Az országgyűlés kétnapos üléssel kezdi meg őszi munkáját, ám Altorjai Anita sajtófőnök tájékoztatása szerint az elé kerülő törvényjavaslatok nagy száma miatt a szokásos hétfői és keddi ülésnapok mellett többször szerdánként és csütörtökönként is ülésezni fog a következő három hónapban. A kétnapos ülés első napján emlékezik meg a Ház a közelmúltban elhunyt Gerbovits Jenőről, korábbi kisgazdapárti képviselőről.

A parlament a január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez kapcsolódó mintegy harminc sarkalatos törvény közül eddig ötöt alkotott meg, azaz nagyjából kéttucatnyi még hátravan. A képviselőknek így az ősszel az új választási rendszer kialakítása mellett például az önkormányzati és az igazságszolgáltatási reformról is dönteniük kell, miközben az új Munka törvénykönyvén kívül eléjük kerülnek majd az idei költségvetésben keletkezett lyuk befoltozásához szükséges kormányzati intézkedések is.