Döntött a kormány: kiszűrik a "nyerészkedőket" a hitelváltásból

Vágólapra másolva!
Kizárná a kormány a végtörlesztést igénybe vevők köréből azokat a devizahiteleseket, akik a 180 forint feletti svájcifrank-árfolyamon vettek fel hitelt. Az érvelés szerint ők "nyerészkednének" azon, hogy 180 forintos frankárfolyamon egy összegben törleszthetnék a hitelüket.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai késő estébe nyúló ülésén úgy döntött, hogy megszűri a rögzített árfolyamos végtörlesztést igénybe vevők körét, és kizárja ebből azokat, akik annak idején 180 forint feletti svájcifrank-árfolyamon vettek fel hitelt - tudta meg az [origo]. A kormány érvelése szerint erre azért van szükség, mert ezek a devizahitelesek "nyerészkednének" a hitelkiváltással.

A Magyar Nemzeti Bank havi átlagos svájcifrank-árfolyama nagyjából 2009 januárja óta volt magasabb, mint 180 forint, kivételt képez a 2009 júniusától szeptemberig terjedő időszak, akkor néhány forinttal volt 180 alatt az az átlagárfolyam.

Orbán Viktor kormányfő hétfői parlamenti beszédében jelentette be, hogy a kormány nagyrészt támogatja azt a Lázár János fideszes frakcióvezető által pénteken bejelentett kormánypárti javaslatot, amely 180 forintos frank- és 250 forintos euróárfolyamon lehetővé tenné a devizahitelek egy összegben való törlesztését (Orbán bejelentéséről itt, a döntés lehetséges hatásairól itt, fogadtatásáról itt olvashat).

A javaslattal kapcsolatos döntéshozatalra rálátó minisztériumi források szerint az elsőként a múlt heti lovasberényi kormányülésen megtárgyalt, a pénteki bejelentésig szigorúan titokban tartott lépéstől az árfolyam-politika szabadságának visszanyerését várja a kormány.