Újabb vallomásrészleteket vont vissza a romagyilkosságok ügyének koronatanúja

Vágólapra másolva!
Az élete nem volt veszélyben, korábbi munkatársai nem fenyegették meg, noha korábban ezt állította a rendőröknek - jelentette ki a szerdai tárgyaláson a romagyilkosságok ügyében koronatanúnak tekintett nő. Az asszony eddig több korábbi vallomását vonta vissza.
Vágólapra másolva!

Visszavonta az elsőrendű vádlottra vonatkozó terhelő vallomásainak jó részét szerdai tanúmeghallgatásán az az asszony, aki a romák elleni támadássorozat négy vádlottjának munkaadója volt. A büntetőügy koronatanújának számító nő, aki az elsőrendű vádlottal, K. Árpáddal korábban szerelmi kapcsolatban állt, sírva magyarázkodott a Pest Megyei Bíróságon.

A nyomozati jegyzőkönyvek ismertetéséből kiderült, hogy F.-né Ny. Éva - akit a március 25-én indult büntetőper során már a nyolcadik tárgyalási napon hallgatnak meg tanúként - többször nyilatkozott úgy, hogy az élete veszélyben volt, munkatársai fenyegették. A szerdai tárgyaláson azonban mindezeket "forgatókönyvszerűnek", illetve "kivetített gondolatoknak" nevezve visszavonta.

Míg a nyomozati vallomásában többször is azt állította, hogy a 2009. április 22-ei tiszalöki gyilkosság után - amikor segítséget nyújtott a vádlottak sárban elakadt autója kiszabadításában - volt egy hasonló eset, amikor az elsőrendű vádlott kora reggel nagyon fáradt volt, és arra kérte, főzzön neki húslevest, majd mintegy 14 órán át aludt. Korábbi vallomásaiban azt állította, ez az eset augusztus 3-án, a kislétai gyilkosság után történt, de a szerdai tárgyaláson már mindezt visszavonta.

Nyomozati dokumentumok szerint K. Árpád, akivel korábban szerelmi kapcsolatban is állt, azt mondta neki az áprilisi segítségnyújtása után: "nem tehet semmit, nem mondhat semmit, veszélyben van az élete. Addig fogok élni, amíg ő is él, és erre megvan az embere". Az asszony megjegyezte, arra kérte a férfiakat, a nyitva tartáson kívül ne tartózkodjanak a klubban, mire K. Árpád azt mondta neki, hogy "ne ugráljon, nem az ő dolga".
A szembesítéskor K. Árpád mindezeket a kijelentéseket "hülyeségnek" nevezte, a tanú erre azzal a magyarázattal vonta vissza korábbi állításait, hogy mindezt "az elmúlt tíz évben történt veszekedésekből rakta össze".

A szembesítésbe is belezavarodott a koronatanú

A negyedrendű vádlott édesanyjával és Cs. István volt menyasszonyával is szembesítették a romák elleni támadássorozat büntetőügyében koronatanúnak számító asszonyt szerdán. A szembesítést azért rendelte el a bíróság, mert Cs. István - aki a Pest Megyei Főügyészség szerint sofőrként segítette társait a 2009. április 22-ei tiszalöki és az augusztus 3-ai kislétai gyilkosságban - édesanyja a korábbi tanúmeghallgatásán azt állította, hogy F.-né Ny. Éva elnézést kért tőle, amiért kihallgatásaikor az igazat vallva esetleg ártott a fiának.

A korábban szerződéses katonaként külföldi missziót is megjárt negyedrendű vádlott édesanyja azt mondta: amikor a debreceni Perényi 1 szórakozóhelyre elment a fia volt menyasszonyával, hogy elhozza onnan a fia szerszámait, amellyel burkolói munkát végzett a klub felújításakor, a férfiak elfogásáról beszélgettek. Ekkor tudta meg, hogy a fiát csak az után fogták el a rendőrök 2009. augusztus 21-én, hogy F.-né Ny. Éva hívta őt telefonon, miután a férfi társait már hajnalban őrizetbe vették.

A vádlott anyja és volt menyasszonya a szembesítéskor egybehangzóan azt állította, hogy F.-né Ny. Éva, akit nem éreztek sem zavartnak, sem furcsa viselkedésűnek, azt mondta nekik, hogy folytatólagos kihallgatásaikor és a hazugságvizsgálaton őszintén elmondott mindent, és az igazat mondta, még akkor is, ha ezzel ártott a fiának, vagy a többi vádlottnak, és "ezért elnézést kért tőlük", és még a helyet is megmutatta, ahol a klub egyik helyiségében elrejtett fegyvereket megtalálták a rendőrök. F.-né Ny. Éva erre úgy válaszolt, "azt akkor még nem gondolta, hogy terhelő vallomásokat tesz", és az erre vonatkozó beszélgetésrészletre már nem emlékezett.

A szembesítéskor ellentmondásos volt a vallomása F.-né Ny. Évának abban is, hogy magától ajánlotta-e fel nyomozati vallomásait Cs. István szüleinek, vagy azt ők kérték volna el tőle. A negyedrendű vádlott a bírónak azt mondta, már elfogása után részletes vallomást tett, így neki nem lett volna szüksége az asszony jegyzőkönyvére.

A büntetőügy koronatanújának számító asszonyt a bíróság október közepére újra visszaidézte a tanúk padjára, de a bíró jelezte, további kihallgatásaira is idézést fog kapni. A tanácsvezető bíró napközben, torokfájdalmai miatt, elhalasztotta a délutánra beidézett harmadik tanú meghallgatását; Miszori László megbetegedése miatt a péntekre kitűzött tárgyalás is elmarad. A büntetőper várhatóan jövő szerdán folytatódik.

A hat halálos áldozatot és öt súlyos sérültet követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások miatt K. Árpádot, testvérét, K. Istvánt, illetve P. Zsoltot és az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség.