Rajong a magyarokért a Schmitt Pál által kitüntetett király

tonga királya, V. Tupou György
Vágólapra másolva!
Egyetemista korában behatóan foglalkozott a magyarokkal, és nagyon szimpatizál velünk - Orbán Viktor szóvivője szerint többek között ezért javasolta azt a kormányfő Schmitt Pál államfőnek, hogy tüntesse ki a tongai királyt. V. George Tupou pár éve uralkodik az egyetlen polinéziai királyságban, amely több mint 170 szigetből áll. A magyar kormány abban bízik, hogy segíteni fog, hogy tagságot szerezzünk az ENSZ legnagyobb hatalmú szervezetében, a Biztonsági Tanácsban.
Vágólapra másolva!

Állami kitüntetést adott át Schmitt Pál köztársasági elnök V. George Tupou tongai királynak a Magyar Közlöny szerdán délután megjelent száma szerint. A határozatból kiderül: a kitüntetést miniszterelnöki javaslatra, "a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele érdekében végzett tevékenysége és a magyar ENSZ BT-kampányhoz nyújtott támogatása elismeréseként" kapta V. George Tupou még augusztus végén.

A kormány május közepén döntött úgy, hogy felveszi a diplomáciai kapcsolatot a Föld túloldalán, jó 20 ezer kilométer és 11-12 időzóna távolságban lévő óceániai szigetállamokkal. A szigetországokkal való kapcsolatfelvételre a Külügyminisztérium és az [origo]-nak nyilatkozó szakértők szerint azért volt szükség, hogy Magyarország "erősítse külpolitikai érdekérvényesítő képességét": a kis szigetek is szavazattal rendelkeznek az ENSZ közgyűlésében, amely ősszel dönt arról, hogy Magyarország a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává váljon-e, ami pedig jelentős befolyáshoz juttatná a magyar diplomatákat. V. George Tupou kitüntetése a határozat szövege szerint ennek a diplomáciai erőfeszítésnek a része.

"Szimpatizál hazánkkal"

"Svájci és angliai egyetemi tanulmányai során behatóan tanulmányozta a magyar történelmet, nagyon szimpatizál hazánkkal [...] Rendkívül alapos ismeretekkel rendelkezik Magyarországról" - írta Szijjártó Péter [origo]-nak küldött levelében arról, hogy miért kezdeményezte Orbán V. George Tupou kitüntetését. Orbán szóvivője szerint a tongai király tett javaslatot a két ország diplomáciai kapcsolatainak felvételére, amikor 2011 májusában Magyarországra látogatott.

Szijjártó szerint a tongai király számos alkalommal tanúsította a magyarokkal szembeni szimpátiáját, valamint nagy tisztelője volt és kiváló kapcsolatokat ápolt Habsburg Ottóval. Szijjártó szerint a Külügyminisztérium V. George Tupou segítségét kérte, hogy a csendes-óceáni szigetvilág állam- és kormányfőinél vesse latba befolyását BT-pályázatunk sikerre vitele érdekében.

"Ennek a király örömmel eleget tett, így hazánk meghívást kapott a térség államainak fórumára az új-zélandi Aucklandbe; a rendezvényen részt vett egyébként az ENSZ-főtitkár és az Európai Bizottság elnöke is" - írta Szijjártó, aki szerint a Külügyminisztérium mindezek alapján tett előterjesztést a miniszterelnöknek arra, hogy a tongai király "rangjához méltó, magas állami kitüntetésben részesüljön". A szóvivő szerint az ENSZ BT-tagságunk támogatásáért más külföldi nem részesült hasonló kitüntetésben.

Zavarogások törtek ki a hatalma ellen

Tonga az utolsó polinéziai királyság, amely 170 apró szigetből áll, és valamivel több mint 100 ezer lakosa van (az óceániai szigeteket bemutató cikkünket itt olvashatja). A királyságban az elmúlt évtizedben megjelentek a demokratikus átalakulást követelő mozgalmak, amelyek IV. Taufa'ahau Tupou király 2006-os halála után erősödtek fel. A közel 200 kilogrammos testsúlyával a világ legkövérebb uralkodójaként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült uralkodó 41 éven keresztül vezette Tongát, V. George Tupou az ő fia.

Miután a most kitüntetett V. George Topou átvette a hatalmat, halálos áldozatot követelő zavargások törtek ki Tongán. A demokráciáért tüntetők nyomására V. George Topou 2009-ben bejelentette, hogy lemond hatalma egy részéről, és 2010-ben alkotmányos királysággá változtatja a szigetország államformáját. 2010-ben először választották meg közvetlenül a tongai parlamentet (pontosabban a 26 tagú parlament 17 tagját), illetve az első tongai miniszterelnököt. A király kezében azonban így is jelentős hatalom összpontosul, ő a tulajdonosa a BBC szerint az egyetlen tongai energiavállalatnak, egy sörfőzdének, illetve egy mobilszolgáltatónak.

V. George Tupou a Magyar Köztársasági Érdemrenddel tüntette ki Schmitt Pál. Ezt a kitüntetést olyan külföldiek kaphatják meg az erről szóló törvény szerint, akik "a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtettek kimagasló, példamutató tevékenységet".

Forrás: AFP
A tongai király, V. George Tupou

Schmitt Pál a tongai király kitüntetéséről szóló határozat megjelenésével egy napon jelentette be, hogy levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, arra kérve a kormányt, vizsgálja meg, hogyan lehet visszavonni már kiosztott állami kitüntetéseket az "arra érdemtelenné vált" személytől. Schmitt azt is írta, hogy az állami kitüntetésben mindenekelőtt az részesülhet, aki a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában példamutató tevékenységet folytat, életvitele erkölcsi szempontból példaértékű.