Törvénytelen pénzátutalás fedezésével gyanúsítják a moszkvai ingatlanügy újabb szereplőjét

Vágólapra másolva!
Már négy gyanúsítottja van a moszkvai kereskedelmi képviselet eladása miatt indult nyomozásnak. Szerdán magánokirat-hamisítással meggyanúsították a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi értékesítési igazgatóját. A gyanú szerint a volt igazgató az épületet megvásárló cég vételi ajánlatát hamisította meg, amely fedezhette a Gyurcsány-kormány idején született, az eddig nyilvánosságra került adatok alapján törvénytelen üzletet.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség a moszkvai kereskedelmi képviselet eladása miatt csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábbi értékesítési igazgatóját - olvasható a Központi Nyomozó Ügyészség közleményében. Császyt bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, valamint magánokirat-hamisítással gyanúsítják.

Az orosz kormánynegyed közelében fekvő 17 ezer négyzetméteres épület eladását a magyar kormány 2005 novemberében kezdte előkészíteni. A kormány évekkel később, 2008 márciusában kötötte meg az adásvételi szerződést a luxemburgi bejegyzésű Diamond Airrel. A vevő erre hivatkozva átutalta a 4 milliárd forintos vételárat.

Az ügyészség gyanúja szerint azonban az adásvételi szerződést szabálytalanul kötötték meg, azt ugyanis nem előzte meg pályáztatás. A második, 2008 novemberében megkötött szerződés előtt már tartottak egy zártkörű pályázatot, de ezt is a korábbi vevő nyerte meg. A második szerződés aláírása után már nem történt pénzügyi tranzakció. Az ügyészség gyanúja szerint, ha szabályosan adták volna el az ingatlant, akkor legalább 7 milliárd forinttal többért lehetett volna értékesíteni az épületet.

Bár az ügyészség 2009 novembere óta nyomoz, nagyobb érdeklődés kíséri az ügyet azóta, hogy február 8-án az ügyészség őrizetbe vette Tátrai Miklóst, az MNV korábbi vezérigazgatóját, Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövetet és Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium korábbi államtitkárát. Néhány nappal később a bíróság elrendelte mindhárom gyanúsított szabadon engedését, de az eljárás folytatódik ellenük. Az ügyészség a Gyurcsány-kormány több miniszterét - köztük Bajnai Gordon akkori gazdasági minisztert -, illetve államtitkárát tanúként hallgatta ki az ügyben.

Az ügyészség csütörtöki közleményében azt: írta: Császy feladatkörébe tartozott az MNV-ben az eladásról szóló előterjesztés elkészítése, így a megismételt eljárás során hozzá továbbították a beérkezett pályázati anyagokat. A Diamond Air ajánlatában 23,6 millió dollár szerepelt vételi árként. Császy - az ügyészség gyanúja szerint -, amikor az előterjesztést készítette, meghamísította az ajánlati összeget tartalmazó lapot, és összegként 21,3 millió dollárt tüntetett fel.

Az ügyészség közleménye nem tér ki rá, az [origo] korábbi cikkeiből azonban kiderül, hogy a két összeg közti különbözet, a 2,3 millió dollár - akkori árfolyamon 500 millió forint - egy előleg volt, amelyet a Diamond Air még 2005 decemberében utalt át. A pénz további részét a Diamond Air 2008 márciusában fizette ki.

A Gyurcsány-kormánynak az előleg megérkezése azért kínos, mert egy ilyen megállapodás csak törvénytelenül születhetett. Az épület eladásához ugyanis szükség volt a vagyonkezelő, illetve az állami vagyonért felelős pénzügyminiszter engedélyére. Ezt az engedélyt pedig 2005-ben biztos nem adták ki. A Gyurcsány-kormány valószínűleg ezért tagadta az előleg megérkezését, az [origo] által megismert, az MNV-nél tavaly tavasszal lefolytatott belső vizsgálatból kiderült, hogy a pénz befolyt az államkincstárba.

Feltehetően ez az a cselekmény, amelyről az ügyészség csütörtöki közleménye szól. Az ügyészség gyanúja szerint Császy Zsolt ezzel elősegítette, hogy az MNV végül a valós ajánlatnál kisebb vételárat határozott meg, amivel 402,6 millió forint hátrány érhette a magyar államot. Császy panaszt tett a gyanúsítás ellen, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és megtagadta a vallomástételt. A korábbi értékesítési igazgató szabadlábon védekezhet.