Néhány éve még küzdött a Fidesz az áfaemelés ellen

Vágólapra másolva!
A gazdaság visszaeséséhez vezet, rosszabbul fognak élni az emberek, a legkiszolgáltatottabb helyzetben élők fognak rosszabbul járni - ezt mondták fideszes képviselők, amikor legutóbb, a Bajnai-kormány idején 2009-ben áfaemelés volt. Matolcsy György gazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy 27 százalékosra emelik az áfakulcsot.
Vágólapra másolva!

"Az emberek helyzete egyre nehezedik a kormány adóemelései miatt, hiszen az áfa és a jövedéki adó növelése következtében emelkednek az árak, így a családoknak egyre kevesebb pénz marad a zsebében, mérsékelni kell a fogyasztásukat, ami a gazdaság visszaeséséhez vezet" - jelentette ki 2009 júniusában Szijjártó Péter akkori Fidesz-szóvivő az MTI híre szerint a Bajnai Gordon akkori miniszterelnök által kezdeményezett áfaemelésre reagálva. A Bajnai-csomag keretében emelték utoljára az áfát, akkor a 20 százalékos áfakulcsot 25 százalékosra növelték.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy több adó megemelését és új adó bevezetését is tartalmazza a jövő évi költségvetési terv, az intézkedésekről itt olvashat bővebben. A bejelentés értelmében az áfa 25-ről 27 százalékra nő, ez azt jelenti, hogy a 2006-ban még 15 százalékos áfakulcs öt év alatt közel a kétszeresére nőtt.

A 2009-es áfaemelést a Fidesz képviselői még keményen bírálták, a jelenleg Orbán Viktor szóvivőjeként dolgozó Szijjártó azt is mondta akkor, hogy az adóemelések miatt az emberek rosszabbul fognak élni, "függetlenül attól, hogy a pénzügyminiszter mit pötyög be egy kalkulátorba". Szijjártó azt is mondta, hogy "tovább folyik a hazudozás adóügyekben, hiszen az elmúlt hét év tapasztalatai alapján mindenki látja, hogy amikor a szocialisták és a szabad demokraták adócsökkentésről beszélnek, abból mindig, kivétel nélkül adóemelés lesz".

Hasonlóan bírálta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke is az akkori csomagot. Az MTI szerint 2009 májusában azt mondta, hogy az áfa és a jövedéki adó emelésével a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők járnak a legrosszabbul, az alapvető élelmiszerek és a benzin árának növekedése miatt. A jelenleg a Miniszterelnökség államtitkáraként dolgozó Varga azt is mondta, hogy csak olyan adóváltozást tud elfogadni, amely radikálisan csökkenti az adó- és járulékterheket. Ennek ellenére Varga később - a Fidesz és a KDNP három másik képviselőjével - megszavazta az adócsomagot, amit Répássy Róbert akkori frakcióigazgató azzal magyarázott az [origo]-nak, hogy valamennyien véletlenül nyomták meg rosszul a gombot.

Cser-Palkovics András, a Fidesz akkori szóvivője az áfa emelését tartalmazó törvény megszavazása előtt azt mondta: minden drágább lesz, drágább lesz a megélhetés, és így a legkiszolgáltatottabbak járnak a legrosszabbul. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke is bírálta a lépést. A debreceni polgármester azt mondta, hogy az áfaemelés mintegy 1,3 milliárd forintos többletkiadást jelent Debrecennek, ezért elengedhetetlen a város költségvetésének nagy léptékű átalakítása. Az MTI korabeli híre szerint a jelenleg szociális államtitkárként dolgozó KDNP-képviselő, Soltész Miklós azt mondta, hogy az MSZP, részben az áfaemelés miatt tovább rontotta a családok, fiatalok, a bérből és fizetésből élők helyzetét.

A 2010-es parlamenti választást megelőző időszakról az MTI archívumában nem lehet olyan hírt találni, amelyben fideszes politikus beszélne a párt áfaterveiről. A Fidesz kormányra kerülése utáni időszakból sem található olyan hír, amelyben az áfával kapcsolatos terveket fogalmaztak volna meg kormánypárti képviselők, leszámítva Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentését, aki a luxustermékek áfáját emelné meg 35 százalékosra.