Szolgálati kutyája támadt rá egy rendőrre Felsőszentmártonban

Vágólapra másolva!
Rátámadt gazdájára egy kiképzés alatt álló rottweiler Felsőszentmártonban. A súlyos sérüléseket szenvedett körzeti megbízottat mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték. A támadás után derült ki, hogy az állat nemrég megölte gazdája másik ebét.
Vágólapra másolva!

Saját szolgálati kutyája támadt egy körzeti megbízottra Felsőszentmártonban, a férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken. Az 50 kilogrammos rottweiler csütörtök délután támadt a gazdájára. A történteket a szomszédok vették észre, a kutyát slaggal próbálták elriasztani. A súlyos sérüléseket szenvedett férfit mentőhelikopter szállította Pécsre. A férfit a lábán és a hasán harapta meg az állat - mondta Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai központjának főigazgatója. A férfit megműtötték, állapota stabil.

A rendőrség azt mondta, hogy a körzeti megbízott szolgálati időn kívül foglalkozott a szolgálati kutyával, amikor az megtámadta, és több helyen megharapta. A kétéves rottweiler február óta volt a körzeti megbízott gondozásában, kiképzés alatt állt. A kutyát a Dunakeszi Kutyavezető-képző Központba szállították megfigyelésre.

Korábban is volt gond a kutya viselkedésével Baranya rendőrfőkapitányának tájékoztatása szerint. Dakos József pénteken azt mondta, hogy csak most értesültek arról, hogy az eb augusztusban megölte gazdája korábbi, kiöregedett szolgálati kutyáját, amelyet a rendőr megvásárolt és magánál tartott. Ha erről korábban tudomást szereznek, megvizsgálják a kutyát - jelentette ki.

Hatala József országos rendőrfőkapitány azt mondta pénteken egy rendezvényen, hogy a rendőrség nem tervezi kutyás szolgálati rendszerének felülvizsgálatát az eset miatt. "A magyar rendőrségnél a szolgálati kutyák kiválasztása és rendszerbe állítása egy minősítési folyamaton keresztül történik. Nagyon szakszerű és tudományos alapokon működő, nemzetközileg is elismert és híres rendszerről van szó" - fogalmazott.

A rendőr altábornagy hangsúlyozta: tudomásul kell venni, el kell fogadni, hogy akár az embereknél, az állatoknál is jelentkezhet olyan probléma, amely megváltoztatja addig ismert személyiségüket. "Biztos, hogy ennél a kutyánál is történt valami, ami ezt a viselkedést kiváltotta" - mondta Hatala József.