TASZ: Jogellenesen tiltotta be a rendőrség a szakszervezeti demonstrációkat

Vágólapra másolva!
Jogi támogatást ígért a szakszervezeteknek a Társaság a Szabadságjogokért szervezet, valamint a Magyar Helsinki Bizottság, miután a rendőrség csütörtökön "védhetetlen okokra" hivatkozva betiltotta a szakszervezeti demonstrációkat.
Vágólapra másolva!

Megsérti a békés gyülekezés jogát az, hogy a rendőrség betiltotta a szakszervezetek szeptember végére és október elejére bejelentett tüntetéseit a rendőrség a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság szerint. A két szervezet pénteken kiadott közleménye szerint jogi segítséget nyújtanak a szakszervezeteknek a bíróságon.

A szakszervezetek tizenkét tüntetést jelentettek be, de a rendőrség mind a 12 tüntetést betiltotta. Indoklásuk szerint a tüntetések súlyosan akadályoznák a közlekedést, a Kossuth térre szervezett tüntetést pedig azért tiltották be, mert az veszélyeztetné az országgyűlés zavartalan működését. A TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság cinikusnak nevezte az utóbbi döntés indoklását, mert mint írták, a Kossuth téri tüntetést szombatra szervezték, és szombaton a képviselők nem dolgoznak. A két szervezet szerint "hasonlóképpen védhetetlen" az október 2-án, vasárnap a budai Várban tartandó demonstrációt azért megtiltani, mert az "megnehezítené a látogatók mozgását", mint írják, a Magyar Gárda alakulását sem tiltották meg korábban.

A közlemény szerint a rendőrség a többi esetben is csak olyan indokokra hivatkozik, amelyek a közlekedés elnehezülését támasztják alá, ami a legtöbb gyülekezéssel szükségszerűen együtt jár. Mint írják a többnapos Nemzeti Vágtát is megrendezik, ezért és más rendezvények miatt is le szokták zárni az Andrássy utat, a Lánchidat és több más fontos útvonalat is, pedig egyik rendezvény sem élvez olyan fokú alkotmányos védelmet, mint a gyülekezési jog gyakorlása. A Lánchídra bejelentett tíznapos ülősztrájk betiltásának kivételével - amelyet a két szervezet nem tart aggályosnak - a szakszervezetek a TASZ segítségével kérik a határozatok felülvizsgálatát a Fővárosi Bíróságtól.