Világgazdaság: Sok önkormányzat a csőd elkerülésére kér segélyt

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság szerint fennáll a veszélye annak, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak ígért támogatásokat a jelentkezők széles köre miatt ismét elaprózzák. A lap szerint a rendszerben feszültséget okoz az is, hogy nemcsak kistelepülések és közepes városok, hanem megyék is pályáztak a támogatásra.
Vágólapra másolva!

Húszmilliárd forintot nem osztott ki még az állam az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak megígért támogatásból a Világgazdaság cikke szerint. A lap a pénteki számában azt írja, hogy a segítségnyújtás második körére a pályázat határideje nemrégiben járt le, innen pedig valamivel több mint egy hónap kell, hogy megtörténjen az átutalás. A jelentkezők köre nagy, és fennáll a veszély, hogy ugyanaz történik, ami az első 11 milliárdos részlet elosztásánál, amikor közel 1200 település és tíz megye kapott segítséget, és így több önkormányzat szerint túl kevés jutott egy-egy helyre.

Az önkormányzati ügyekért felelős Belügyminisztérium arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az eredeti ígéreteknek megfelelően kiosztják a támogatásokat. Ahhoz viszont nagyobb munkára lesz szükség, hogy ez ne csússzon ki az idei évből. A harmadik ütemre novemberi pályázati határidővel számolnak - olvasható a lapban -, és ez akár azt is jelentheti, hogy az ellenőrzés, elbírálás és az év végi ünnepek miatt csak 2012-ben kapnák meg a pénzt.

A cikk szerint a gyorssegélyre jelentkezők között többségben vannak a kistelepülések, amelyek korábban is a kis összegű támogatásokra panaszkodtak. A Békés megyei Újszalonta például 41 ezer forintot kapott az első körben. Hódmezővásárhely az egyike a legnagyobb városoknak, amelyek pályáztak a támogatásra. A Lázár János vezette önkormányzatnak a megyei jogú városok között már eddig is a legnagyobb adósságállománya volt, és a város költségvetését már módosítani kellett közel hárommilliárd forinttal. Pályáznia kellett központi forrásra Dunaújvárosnak is.

Míg korábban a kistelepülések és a közepes városok vehettek igénybe hasonló állami segítséget, ma már a megyéknek is szükségük van erre. Újra pályázik például Pest megye, ahová április óta már 773 millió forintot küldtek a támogatási keretből, de most mégis a működésképtelenség határán áll. A Világgazdaság szerint feszültséget okoz a rendszerben, hogy a megyék is bekerültek az igénylők közé, mivel így ők is kaphatnak olyan összegeket, amely számukra aprópénz, egy-egy kisebb falunak azonban a túlélést jelentheti.