Vizsgálják a szociális konzultációról született ombudsmani határozatot

Vágólapra másolva!
Megtámadta az adatvédelmi biztos szociális konzultációról hozott határozatát a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. Jóri András júniusi határozata szerint a szociális konzultáció kérdőívei sértik az adatvédelmi törvény előírásait.
Vágólapra másolva!

Az adatvédelmi biztos szociális konzultációról hozott határozatának hatályon kívül helyezéséért keresetet indított a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) - közölte az ombudsman sajtótitkársága pénteken az MTI-vel.

A KEK KH keresetében arról is nyilatkozott, hogy a megtámadott határozat kézhezvétele után az adatkezelést felfüggesztette, az adatokat zárolta. Az adatvédelmi biztosnak 15 napon belül kell az ügy iratait észrevételeivel együtt a Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiumához továbbítania - írta az ombudsmani hivatal.

Orbán Viktor miniszterelnök május elsején jelentette be, hogy szociális konzultációt indít, az eredményeket július 4-én ismertette a parlamentben. A kérdések között szerepelt egyebek között a védett kor bevezetésének lehetősége az 55 év felettiek esetében, valamint az, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse-e a munkanélkülieket.

Jóri András adatvédelmi biztos júniusban megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. Emellett megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos adatkezelést és feldolgozást is.

Az ombudsman szerint a kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének a KEK KH nem tett maradéktalanul eleget, ezért közigazgatási eljárást indított az ügyben, ennek eredményeként született meg az ombudsman augusztusi határozata.

Határozatában Jóri András jogellenes adatkezelés miatt elrendelte a Szociális konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. A KEK KH már ekkor közölte: kezdeményezik a határozat bírósági felülvizsgálatát.

Az adatvédelmi biztos megállapította: a Szociális konzultáció 2011-gyel összefüggésben nem érvényesülnek a törvényben meghatározott garanciák mint a teljes anonimitás követelménye, továbbá az érintett véleménye és név-, lakcímadatai összekapcsolásának tilalma.

Jóri András szerint a kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, vagyis a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal, és az adatvédelmi törvény által előírt egyéb garanciák sem érvényesülnek.

Az adatvédelmi ombudsman augusztus végén a Nol.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a nemzeti konzultáció kapcsán személyiségi jogi perekre készül. Arra a felvetésre, miszerint már jelezte, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ellen személyiségi jogi pert kezdeményez, Jóri András úgy reagált: az ügyvédei dolgoznak a keresetlevél összeállításán, per még nincs.