Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem kel fel többé az MSZP, Matolcsy György azért jó miniszternek, mert el tud szabadulni "a tankönyvi megoldásoktól", és az egykulcsos adó a "a jobboldali kurzus alapja". Orbán ezekről is beszélt a kötcsei találkozón egy hete a Heti Válasz szerint.

Míg másfél éve még bizonytalan volt benne, mára úgy látja, a szocialista párt "már nem kel fel többet" - többek között erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali értelmiségiek és politikusok kötcsei találkozóján. Orbánnak a találkozón elmondott, nem nyilvános beszédéből a Heti Válasz idézett. A lap - amely nem jelezte, milyen forrásból tudott meg részleteket a beszéfből - szerint Orbán figyelmeztetett, a kormányával szembeni elégedetlenséget a gyenge szocialistákon kívül más is meglovagolhatja.

A miniszterelnök azzal védte a sokak által támadott nemzetgazdasági minisztert, Matolcsy Györgyöt, hogy neki nem közgazdász, hanem gazdaságpolitikus kell, aki el akar és el tud szabadulni "a tankönyvi megoldásoktól".

A 2014-es választásokig azt szeretné elérni, hogy szavazóbázisához csatlakozzanak azok a nem polgári értékrendűek, akik munka révén akarnak és tudnak előrejutni. Az egykulcsos adóról azt mondta, hogy az "a jobboldali kurzus alapja", és az arányos adózás igazságossága mellett érvelt.

Orbán a 21. századi magyar nemzet megteremtéséről is beszélt, amelynek alapjai szerinte nem nyúlhatnak vissza a két világháború közötti időszakra, mivel ehhez "soha nem lehet elegendő politikai támogatást szerezni". Óvatosságra intett a határozottsággal kapcsolatban is, amelyet szerinte sokan szeretnek erőszakosságnak nevezni. A magyar habitusról azt mondta, "Amerikában a lövészklubok többmilliós tagsággal rendelkeznek, nálunk egymillió horgász van" - idézte a Heti Válasz.