Tarlós: Engem nem érdekel, ki hogyan akar főpolgármestert választani

2011.09.18. 21:08

Nem érdekli Tarlós István főpolgármestert, hogy 2014-től hogyan akarják megválasztani az utódját a fővárosi kerületek polgármesterei. A politikus a Hír Tv vasárnap esti műsorában először reagált az általa korábban gittegyletnek nevezett Budapesti Önkormányzati Szövetség felvetésére. 

"Nem foglalkozom vele, hogy ki hogyan akar főpolgármestert választani. Engem egyetlen dolog érdekel, hogy a Budapest rendbetételéről szóló programomból 2014-ig mit lehet megvalósítani" - így kommentálta a főpolgármester a Hír Tv vasárnap esti Kontraszt című műsorában a Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) felvetését, miszerint a jövőben nem közvetlenül a választók, hanem a Fővárosi Közgyűlés tagjai maguk közül választanák a polgármestert.

"Döntsék el maguk között az okosok, hogy akarnak főpolgármestert választani. A város működése szempontjából sokkal fontosabb az önkormányzati törvény többi része, hogy városként, fővárosként vagy megyeként képzelik-e Budapestet. Ez engem sokkal jobban érdekel" - tette hozzá Tarlós István.

A főpolgármester most először szólalt meg az ügyben az után, hogy a kormánypártok szeptember eleji, háromnapos kihelyezett hajdúszoboszlói frakcióülésén a fővárosi polgármesterek felvetették a javaslatot. (Erről szóló korábbi cikkünket elolvashatja itt.)

A kezdeményezésről szerdai ülésén tárgyalt a BÖSZ is, a polgármesterekből álló plénum azonban végül nyitva hagyta és a parlamentre bízta a főpolgármester megválasztásának kérdését.

A főpolgármester júliusban "súlytalan gittegyletnek" nevezte a BÖSZ-t, illetve a szervezet első ülése előtt levélben jelezte a kerületi polgármestereknek, nem ért egyet azzal, hogy az alakuló ülést a fővárosi kormányhivatal vezetője, Pesti Imre hívta össze, akivel Tarlós korábban egészségügyi kérdésekben konfrontálódott.

Az [origo]-nak korábban több fideszes önkormányzati politikus arról beszélt, érezhető a konfliktus a fideszes támogatással megválasztott Tarlós, illetve a fideszes kerületi polgármesterek között. Egyikük a közvetlen főpolgármester-választás megszüntetéséről szóló javaslatról azt mondta, "érezhető, hogy egyfajta mozgás indult meg a Fideszben". A fideszes forrás szerint elképzelhető, hogy a Tarlós és a polgármesterek közti konfliktusból utóbbiak kerülnek ki győztesen, mert komoly politikai súlyt ad nekik, hogy 23 kerületből 19-nek fideszes vezetője van.