Negyvenegymilliárdból újul meg a budapesti 1-es és 3-as villamos

Vágólapra másolva!
A Fehérvári útig hosszabbítják meg az 1-es villamos vonalát abból a forrásból, amelynek támogatásáról vasárnap írt alá szerződést a fejlesztési minisztérium és a Budapesti Közlekedési Központ.
Vágólapra másolva!

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója aláírták az 1-es és 3-as budapesti villamosvonalak fejlesztéséről szóló támogatási szerződést. A két vonalat összesen 41 milliárd forintból újítják meg, amiből 32 milliárd forint uniós forrás az Új Széchenyi-terv keretéből.

A fejlesztési minisztérium közleménye szerint a beruházás során mindkét vonalat felújítják és akadálymentesítik. Az 1-es villamos vonalát a Rákóczi hídon (korábbi Lágymányosi), a Szerémi úton és a Hengermalom úton átvezetve a Fehérvári útig hosszabbítják meg, de a teljes vonalon kicserélik a vasúti pályát, a felsővezetékeket és az energiaellátási hálózatot, illetve a peronokat alkalmassá teszik alacsonypadlós járművek fogadására is.

A 3-as villamos vonalán megújulnak a keresztező utak átjárói. A Bihari úti egyvágányú szakasz helyén két vágányt építenek ki, növelve ezzel az áthaladó villamosok lehetséges számát. Az 1-es villamos vonalához hasonlóan itt is megújul majd valamennyi peron, alacsonypadlós járművek fogadására készen, az akadálymentes közlekedés feltételeinek megfelelően. A tömegközlekedés elősegítése érdekében a villamosok érzékelésére alkalmas jelzőlámparendszerek épülnek, ezzel az utazási idő is csökken - írta a minisztérium.