A tizenkét éves tolvajokat is bíróság elé állítaná a Jobbik

Vágólapra másolva!
Leszállítaná a büntethetőség korhatárát a Jobbik két képviselője, akiknek javaslata szerint a 12 és 14 év közti gyerekeket is felelősségre lehetne vonni. A képviselők szerint erre azért van szükség, mert egyre több a gyerekkorú bűnöző, és egy 12 éves gyereknek már kialakult erkölcsi érzéke kell hogy legyen.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi 14-ről 12 évre szállítaná le a büntethetőség korhatárát a Jobbik. Apáti István és Szilágyi György, az ellenzéki párt képviselői a parlamentnek kedden benyújtott javaslatukkal úgy módosítanák a büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy csak a 12 évnél fiatalabbak számítsanak gyermekkorúnak, az ennél idősebbek már fiatalkorúnak, akiket speciális szabályok mellett, de felelősségre lehet vonni.

A képviselők indoklása szerint a bűncselekmények elkövetői egyre fiatalabbak, és egyes életellenes bűncselekményeket is egyre gyakrabban követnek el 14 évnél fiatalabbak. "A gyermekekből álló 'bűnöző bandák' által elkövetett, különösen a vidéken élő idős, magatehetetlen embereket sújtó kegyetlen módon elkövetett bűncselekményeknek mielőbb gátat kell szabni" - írják a képviselők.

Apáti és Szilágyi szerint az európai országokban változatos a korhatár, Norvégiában és Svájcban már a tízéves elkövetők ellen is megindítható az eljárás. A képviselők szerint a 12 éves, ötödik vagy hatodik osztályos gyerekben "már kialakul az az erkölcsi érzék, amely alapján tudatában van magatartása helytelen voltának".

A korhatár leszállításának ötletével már a kormány is foglalkozott. "Tisztában vagyok vele, hogy olyan állapotok uralkodtak el hazánkban, amelyek miatt jogos és megalapozott a sokak által megfogalmazott igény a további szigorításra" - írta például februárban Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint már elkezdték egy új Btk. előkészítését. Az ötlet mellett és ellen szóló érvekről itt olvashat.