Gyurcsány nem érti, miért hívták meg a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló bizottság ülésére

Vágólapra másolva!
A volt kormányfő szerint csupán félreértés állhat annak hátterében, hogy egyáltalán felvetődött a neve a kolontári vörösiszap-katasztrófa ügyében, így az ezt vizsgáló parlamenti bizottság szerdai ülésére szóló meghívást sem fogadja el. Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében azt írja: a bizottság valószínűleg mást akart meghívni.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc nem szándékozik megjelenni a kolontári vörösiszap-katasztrófa ügyét vizsgáló parlamenti bizottság szerdai ülésén - olvasható a volt kormányfő legújabb Facebook-bejegyzésében. Gyurcsány "A fiúk szórakozni akarnak velem. Hát jó..." címmel tett közé bejegyzést kedd reggel a közösségi portálon. A bizottság elnökének címzett levelében a volt miniszterelnök azt írja, igazán örül, hogy a kolontári katasztrófa okait, következményeit és tanulságait vizsgáló bizottság a Motim Zrt. többségi tulajdonosát is meg kívánja hallgatni. "Ez dicséretes" - jegyezte meg. Gyurcsány két bekezdéssel lejjebb kitér rá, hogy sem most, sem soha nem volt a Motim Zrt. többségi tulajdonosa, "így gondolom, hogy mégsem engem akartak meghívni ülésükre".

"Nem kívánom fokozni a feszültséget, de kénytelen vagyok arról tájékoztatni Önöket, hogy a Motim Zrt.-nek egyáltalán nincs többségi tulajdonosa. Nincs egyetlen tulajdonos sem, aki abszolút többségben lenne - azaz birtokolná a társaság részvényeinek több mint ötven százalékát -, mi több, nincs egyetlen relatív többségben lévő tulajdonos sem, azaz olyan természetes vagy jogi személy, aki mindenki másnál nagyobb hányadban tulajdonolná a Motim Zrt. részvényeit. Így aztán fogalmam sincs arról, hogy Önök kit akartak meghallgatni. Ha a Motim Zrt. többségi tulajdonosát, akkor kénytelen vagyok közölni, hogy ilyen nem létezik" - írja.

A vizsgálóbizottság jobbikos elnöke, Kepli Lajos később sajtótájékoztatón azt mondta, azért hívták meg Gyurcsányt, mert a volt miniszterelnök kizárólagos tulajdonában álló Altus Zrt. internetes oldala szerint a cég a Motim 49,8 százalékos tulajdonosa, vagyis döntő befolyással bír. Kepli azt is bejelentette, hogy a Jobbik kezdeményezi Gyurcsány Ferenc volt kormányfő őrizetbe vételét és előzetes letartóztatásba helyezését a hatóságoknál, mert szerinte elképesztő, hogy a sukorói telekcsere ügyében gyanúsítottként kihallgatott Gyurcsány még mindig szabadlábon van, és így lehetősége van a tanúk befolyásolására és a bizonyítékok eltüntetésére.