Magyar Nemzet: Külön nyomozócsoport alakult az uzsorások ellen

Vágólapra másolva!
Külön nyomozócsoport alakult az országos rendőrfőkapitány utasítására, amely kizárólag az uzsora-bűncselekmények felderítésével foglalkozik - írja a Magyar Nemzet Garamvölgyi László szóvivőre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az uzsora-bűncselekmények felderítésével foglalkozó külön nyomozócsoport alakult hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatóságán - tudta meg a Magyar Nemzet.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője kedden délután megerősítette a Magyar Nemzet hírét, és azt is elmondta, hogy Kiskunhalason szeptember végéig, majd még ez évben Pécsett is felállítják a Készenléti Rendőrséghez tartozó 165 főből álló bevetési osztályt. A Miskolcon, Nyírbátorban, Győrben és Szombathelyen már felállított csoport jelenléte is segíti majd az uzsora-bűncselekmények felderítését és a prevenciót.

Garamvölgyi László elmondta: az ország 15 megyéjében és a fővárosban jelenleg 220 eljárás folyik uzsora-bűncselekmények miatt, közülük 134-et már befejezett a rendőrség, 52 ember ellen alkalmaznak különféle, személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket.

"Kevés kegyetlenebb dolgot tudunk elképzelni, mint amikor bűnözők arra szakosodnak, arra hoznak létre bűnszervezetet, hogy a bajban lévőket, a különösképpen védtelenebbeket, a legszegényebbeket maradék értékeiktől is megfosszák, és menekülésre kényszerítsék" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlament múlt hétfői ülésnapján, amikor bejelentette a hatpontos, úgynevezett "országvédelmi tervet".

Ezután a közigazgatási miniszter benyújtotta azt a javaslatot, mely szerint szigorúbban büntetnék az ilyen bűncselekmények elkövetőit. Ezt lekorábban a jövő héten veheti napirendjére a parlament. A törvénymódosító javaslat lényege, hogy már egyszeri uzsorázás is bűncselekménynek számít, az üzeltszerű elkövetési mód pedig minősítő körülményként jelenik meg. A javaslat másik eleme, hogy korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a hatóságokkal együttműködik.