Pécs indokolatlannak tartja a francia vízműcég nyolcmilliárdos követelését

Vágólapra másolva!
Közel nyolcmilliárd forint kártérítést követel Pécstől a volt pécsi vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a francia Suez Environnement. A Suez egy szakértői véleményre alapozza követelését, és ha Pécs harminc napon belül nem fizet, a bécsi nemzetközi választott bírósághoz fordul. A város szerint a szakértők rosszul számoltak, és ők is a bécsi bíróságot kérnék meg, hogy döntsön az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Compass Lexecon jogi iroda szakértői jelentése szerint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától 26,6 millió euró (hozzávetőleg 7,62 milliárd forint) kártérítés, valamint a felhalmozott kamatok illetik meg a volt pécsi vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosát, a Suez Environnementet - közölte kedden a Suez.

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat tavaly október 5-én ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőit. Az üzemeltetési megállapodást már korábban felmondták, és a város közgyűlése Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére. A korábbi üzemeltető, a Pécsi Vízmű Zrt. az önkormányzati többségi tulajdonában volt ugyan, de francia Suez Environnement-nek is tulajdonrésze van benne. A Suez és az önkormányzat nem tudott határidőre megegyezni a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról.

A Suez Environnement közleménye szerint már Pécs Város Önkormányzata is hivatalosan megkapta a független nemzetközi szakértői cég, a Compass Lexecon által készített jelentést. A szakértői dokumentum alapján a SUEZ Environnementet 26,6 millió euró kártérítés, valamint a felhalmozott kamatok illetik meg Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától. A cég közleménye szerint a Suez elégedett a szakértői jelentéssel, és elfogadják a kiszámított összeget. A cég azt írta, fizetési értesítőt fognak küldeni a városnak, hogy a kártérítési összeget a szerződésben meghatározott 30 napon belül átutalhassák. Ha a város nem fizeti ki határidőn belül a kártérítést, akkor a Suez a bécsi nemzetközi választott bírósághoz fordul jogorvoslatért - írták.

A francia cég kártalanításáról az önkormányzat augusztusban egyeztetett a Suez kártalanításáról. A város jogi képviselője, Szabó Iván akkor azt mondta az MTI szerint, a kártalanítás úgy történik, hogy Pécs megvásárolja a vízmű kisebbségi részvénycsomagját. Ehhez fel kell mérni a részvények két évvel ezelőtti, azaz a vízközművek városi birtokbavétele előtti értékét is. A Compass Lexecon könyvvizsgáló iroda ezt az értéket mérte fel jelentésében. A város a Compass Lexecon jelentését és számítását elfogadhatatlnannak tartja - mondta az [origo]-nak kedden délután Szabó Iván. "Van egy összeg, ami törvényesen jár a Sueznek a részvényekért, de az nem az az összeg, amit a Compass megállapított" - mondta Szabó, aki szerint ebben a szakértői jelentésben már a kiinduló számok sem voltak megfelelőek.

"Örülök neki, hogy így alakult az ügy, mert most végre az történik, amit már két évvel ezelőtt is szerettem volna: a bíróság fog dönteni" - mondta Szabó, aki már egy múlt héten kelt közleményében jelezte, hogy Pécs fontolóra veszi, hogy maga kezdeményezi a Pécsi Választott Bíróság előtti eljárást, mert annak függetlenségében és pártatlanságában jobban bíznak, mint "az ellenérdekelt fél által megbízott szakértők zavaros számításaiban". Szabó azt mondta, csak a bírósági eljárásban szeretnék elmondani, mekkora összeget tartanak méltányosnak a Suez részvényeiért. A jogi képviselő szerint a bíróságon Pécs is kártérítést fog kérni "azokért a károkért, amelyeket a vízmű Suez által megbízott managementje okozott a városnak", ezért abban bízik, hogy "az egyenleg nulla lesz", azaz a városnak nem kell végül semmit fizetnie.

A város és a Pécsi Vízmű kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túlságosan drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák. A Pécsi Vízmű és a Suez menedzsmentje többször is megalapozatlannak nevezte és visszautasította az önkormányzat vádjait.