Hiányzik pár százezer horgász Orbán hasonlatához

Orbán Viktor csípős kérdésekre számít az induló parlamenti szezon előkészítő tárgyalásain
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak lövészklubokba járnak, nálunk pedig van egymillió horgász - a Heti Válasz szerint ezzel a hasonlattal írta le a magyarok lelkivilágát Orbán Viktor a kötcsei találkozón. Az Orbánnak tulajdonított hasonlat arról szólt, hogy a magyarokra jellemző határozottság nem feltétlenül erőszakosságot takar. A horgászszövetség adatai szerint a magyarok alig több mint három százaléka horgászik, vannak nálunk sokkal nagyobb pecások Európában is.
Vágólapra másolva!

Határozottak, de nem erőszakosak a magyarok, ezt bizonyítja az is, hogy míg Amerikában lövészklubokba járnak az emberek, nálunk egymillió horgász van - a Heti Válasz információja szerint erről is beszélt a kormánypártokkal szimpatizáló értelmiségieknek szeptember 10-én rendezett kötcsei találkozón. A lap szerint Orbán beszédének a 21. századi magyar nemzet megteremtése volt a központi üzenete, és többek között azt mondta, hogy Magyarországon a határozottságot szeretik erőszakosságnak nevezni. A lap szerint Orbán úgy fogalmazott, "Amerikában a lövészklubok többmilliós tagsággal rendelkeznek, nálunk egymillió horgász van".

A miniszterelnök jócskán túlbecsülte a magyar horgászok számát a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) honlapján szereplő adatok szerint. A szövetség számítása szerint a magyarok 3,3 százaléka horgászik, ezzel az aránnyal az európai középmezőnybe tartozunk, de jócskán lemaradunk például a vízben gazdag skandináv országoktól, ahol a lakosság fele horgászik.

A MOHOSZ szerint 2009-ben 332 000 horgász volt Magyarországon - ez a szövetség és szervezetei által regisztrált horgászok száma. Ahhoz, hogy valaki állami horgászengedélyt váltson, egy horgászvizsgán kívül regisztrált egyesületi tagság is szükséges, a horgászengedély pedig - a magánvizek kivételével - általában szükséges a területi horgászati engedély kiváltásához, ezért aki jár horgászni (és szabályosan horgászik), az megjelenik a szövetség statisztikájában.

Megkérdeztük a miniszterelnök szóvivőjét, hogy Orbán Viktor valóban mondta-e a Heti Válaszban neki tulajdonított mondatot, de kérdésünkre Szijjártó Péter írásban csak annyit válaszolt, hogy a találkozó után a helyszínen részletes tájékoztatót adott a sajtónak "a magánrendezvényen a miniszterelnök által elmondottakról". Az MTI tudósítása szerint Szijjártó akkor azt mondta, Orbán beszédében kiállt az adórendszer mellett, és arról beszélt, hogy a 21. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha egyik alappillére a szolidaritás. Szijjártó nem említette azt a gondolatmenetet, amelyet - a horgászos hasonlattal együtt - a Heti Válasz idézett Orbán Viktortól.

A Somogy megyei Kötcsén 2004 óta gyűlnek össze rendszeresen a Fidesz-KDNP szövetség politikusai, illetve a pártszövetséget támogató értelmiségiek, üzletemberek. Szeptember 10-én tizedik alkalommal rendezték meg a találkozót, legutóbb idén júniusban volt találkozó. A kötcsei tanácskozások nem nyilvánosak.