Befalazták Greenpeace-aktivisták az Atomenergia Hivatal főbejáratát Budapesten

Vágólapra másolva!
Mintegy másfél méteres, Ytong téglából álló falat emeltek az Országos Atomenergia Hivatal főbejárata elé a Greenpeace aktivistái, hogy így tiltakozzanak a Paksi Atomerőmű állapota miatt. A III. kerületi önkormányzat közölte, hogy feljelentést tesz az aktivisták ellen engedély nélküli építkezés miatt.
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőműről szóló stresszteszt előzetes jelentése ellen tiltakoznak környezetvédők Budapesten, az Országos Atomenergia Hivatal előtt - tudta meg az [origo]. A be nem jelentett, békés tüntetésen mintegy tíz környezetvédő falat húzott a hivatal bejárata elé. Az aktivisták szerint a Paksi Atomerőmű Zrt. is, és az Atomenergia Hivatal is optimista értékeléseket tett közzé az EU számára készülő stresszteszt előzetes jelentéséről.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A rendőrség szerint a be nem jelentett tüntetésen szabálysértés nem történt, a helyszínen mintegy tíz aktivista tüntetett. A BRFK szóvivője az [origo] kérdésére elmondta, hogy igazoltatták a résztvevőket, majd miután többször is felszólították őket, hogy hagyják el a helyszínt, a fal előtt álló néhány embert rendőrautóba ültettek és elvittek. Négy - transzparenst tartó - aktivista azonban a helyszínen maradhatott.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Aktivisták az Országos Atomenergia Hivatal épülete előtt

Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese az [origo]-nak elmondta, hogy reggel egy mintegy másfél méteres, Ytong téglából épült falat húztak fel a tüntetők az épület elé, de a hivatal dolgozói tudnak közlekedni.

Sztamenits Adrienn, a III. kerületi önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy közterületen engedély nélküli építkezés miatt feljelentést tesznek az aktivisták ellen. Egyúttal elrendelték az egyébként életveszélyes fal azonnali bontását, ezt még a nap folyamán elvégzik.