Helyi adóval tartozók listáját hozza nyilvánosságra Hódmezővásárhely

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozza a hódmezővásárhelyi önkormányzat azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a listáját, akik a törvényben meghatározott határidőt követően több mint egy héttel sem fizetik meg a helyi adókat - jelentette be Korsós Ágnes, a város címzetes főjegyzője.
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhelyen 5159 olyan vállalkozás vagy magánszemély van, aki nem fizetette be az adót, de nem kért részletfizetést, illetve fizetési haladékot - jelentette be Korsós Ágnes főjegyző. Hozzátette: az önkormányzat kintlévősége eléri a 150 millió forintot.

Korsós Ágnes kifejtette, élt minden jogszabályi lehetőséggel, egyetlen hódmezővásárhelyi polgár fizetési haladékra vagy részletfizetésre vonatkozó kérelmét sem utasította el. Az elmúlt évekhez hasonlóan azonban az adózók mintegy 15 százaléka nem vagy csak későn tesz eleget fizetési kötelezettségének.

A főjegyző, a város elsőfokú adóhatóságának vezetőjeként döntött arról, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján nyilvánosságra hozzák azon cégek és magánszemélyek listáját, akik a jogkövető polgárokkal szemben nem tettek eleget a helyi adók megfizetésére vonatkozó kötelezettségüknek.

Korsós Ágnes azzal magyarázta lépésüket, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján jelenleg is elérhető a bejelentési kötelezettségeiket elmulasztó, adóhiánnyal, adótartozással rendelkező cégek és magánszemélyek listája, és a bankok is vezetnek nyilvános listákat a fizetési kötelezettségeiket elmulasztókról.

Hódmezővásárhelyen tavaly júliusban azok névsorát hozták nyilvánosságra, akik a város vezetése szerint visszaélnek a segélyekkel. A Fővárosi Bíróság idén kimondta: a listát azonnal törölni kell.