Népszerűtlen kormányzati lépésekre számít Schmitt Pál

Vágólapra másolva!
A gazdaság újjáépítése az új alkotmány fő célja - mondta Schmitt Pál a Wall Street Journal című amerikai újságnak és a Dow Jones üzleti hírügynökségnek adott interjújában. A köztársasági elnök szerint a kormány által vállalt lépések "vélhetően népszerűtlenek lesznek", de szerinte szükségesek.
Vágólapra másolva!

Az új alaptörvény fő célja a gazdaság újjáépítése és új munkahelyek teremtése - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Wall Street Journal című amerikai újságnak és a Dow Jones üzleti hírügynökségnek adott interjújában.

"A kormány az elkövetkező 10 évben 1 millió új munkahelyet kíván teremteni" - mondta Schmitt Pál, aki kijelentette, hogy a közszférában dolgozók nagy része, így a tűzoltók és a rendőrök 20-25 év munkaviszony után nyugdíjazásukat kérhetik. "Közülük sokan különösebb indok nélkül mentek nyugdíjba" - érvelt az államfő.

Schmitt Pál elmondta, a parlamentnek benyújtott jogszabályokkal a kormány 16 százalékos kulccsal adóztatná meg az ilyen nyugellátásokat. A kormánynak fizetnie kell nekik, de majd fizetésként kapják ezt az összeget; ez az egyik módja a munkahelyteremtésnek és a gazdaság felélesztésének - tette hozzá.

"A kormány által vállalt lépések vélhetően népszerűtlenek lesznek, és nem teljesen világos még, hogy miként hajtják őket végre, de Schmitt szerint szükségesek" - olvasható a hírügynökségi tudósításban. "Az egész kérdéskör nem egyszerű, de mi magunk szeretnénk megoldani problémáinkat" - mondta az államfő.

Nyolc-tíz évig nem csatlakozunk az eurózónához

A köztársasági elnök közölte, hogy a lakosság mintegy hetven százalékát foglalkoztató kisvállalati szektor is munkahelyteremtő támogatásban részesül. A szociális segélyen élőknek dolgozniuk kell majd, mielőtt állami segélyben részesülnek. Az államfő leszögezte, hogy az ország lelkesen támogatja az olyan multinacionális vállalatokat, amelyek munkahelyeket hoznak létre.

A devizaalapú jelzáloghitelek egyösszegű, kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztésével kapcsolatosan Schmitt Pál azt mondta, hogy az önkormányzatok számára nem lesz lehetőség devizahiteleik hasonló módon történő lezárására. "Nincs az önkormányzatok megsegítésére vonatkozó terv" - fogalmazott az államfő, aki hozzátette, hogy "elég probléma van a nemzeti szinteken".

Schmitt Pál elmondta, hogy Magyarország "szolidáris Görögországgal". Magyarország a következő nyolc-tíz évben még nem csatlakozik az euróövezethez, nem azért, mert nem tartja fontosnak, hanem azért, mert előbb meg kell erősítenie a gazdaságát - tette hozzá.