Érvénytelen lett a józsefvárosi népszavazás

2011.09.25. 23:06

Csak a szavazásra jogosultak 16 százaléka jelent meg a józsefvárosi népszavazáson, a megjelentek több mint nyolcvan százaléka hatályban tartaná a kukázást tiltó rendeletet.

Érvénytelen lett a hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt helyi népszavazás Budapest VIII. kerületében, miután a választásra jogosultak 16 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett - közölte Mészár Erika, a jegyzőt helyettesítő aljegyző vasárnap este. A városrészben 57.835-en voltak jogosultak részt venni a helyi népszavazáson, ők 60 szavazókörben adhatták le szavazataikat reggel hat és este hét óra között. A Helyi Választási Bizottság adatai szerint 9227-en jelentek meg az urnáknál.

A választási bizottság határozata alapján a 16 százalékos részvétel miatt a helyi népszavazás érvénytelen. A nem hivatalos végeredmény ellen 2 napig bárki jogorvoslattal élhet - mondta Mészár Erika. Hozzátette, hogy a voksolás ideje alatt rendkívüli esemény nem történt.

A választási szelvények megszámlálása és értékelése után az is kiderült, hogy mindhárom kérdésben az igenek kerültek többségbe: a megjelentek 85,9 százaléka támogatja, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, illetve 94,5 százalék egyetért azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében.

A vasárnapi népszavazás érvénytelensége miatt a feltett kérdésekben való döntés visszaszáll a képviselő-testületre. A józsefvárosi népszavazást azért kezdeményezte Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester, mert álláspontja szerint Józsefváros a lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal a budapesti hajléktalanok ellátásában és az ehhez kapcsolódó problémák megoldásában. A városrész vezetője hétfőn sajtótájékoztatón számol be a referendum következményeiről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK