A cserzőműhelyekből és bölcsődékből is előbújnak a tüntetők csütörtökön

szakszervezet, demonstráció, tüntetés, Kossuth tér, Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó napja, munka törvénykönyve
Vágólapra másolva!
Több mint hetven szervezet, köztük két nagy szakszervezeti szövetség is csatlakozott a szeptember végi-október eleji szakszervezeti tüntetésekhez. Ott lesznek a bőripar dolgozói, a pedagógusok, a tűzoltók, a Duna Tv, az MTI, a metró- és a trolibuszvezetők szervezetei. Október 1-jére a Kossuth térre üres narancslés dobozzal készülnek.
Vágólapra másolva!

Több mint hetven szakszervezet és civil szervezet vesz részt a szeptember 29-én kezdődő tüntetéssorozaton, amelynek során főként a Clark Ádám téren és a Kossuth téren ülősztrájkot és felvonulásokat tartanak a tiltakozók. A tiltakozáshoz a hat nagy szakszervezeti konföderáció közül kettő csatlakozott: a SZEF (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) és az MSZOSZ. Az akciósorozatot D-Daynek nevezték el, és a szervezők célja, hogy a rendszerváltás óta a legnagyobb szakszervezeti megmozdulást hozzák össze.

A készülő tüntetések szervezői részben azok a rendvédelmi szakszervezeti vezetők, akik a tavaszi és nyári tüntetéssorozatokban is hangadók voltak. A rendvédelmi dolgozók - miután a kormány bejelentette az elsősorban nekik szóló korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetését - több tömegtüntetést szerveztek Budapesten, amelyek az eddigi legnagyobb, a kormány intézkedései ellen tiltakozó megmozdulások voltak. Budapesten többször is ezrek tiltakoztak a kedvezmények megvonása ellen - a tüntetésekről szóló korábbi cikkeinket itt találja meg.

Milyen tüntetések lesznek?

A terv szerint szeptember 29-én dálutántól két napon át ülősztrájkot tartanak a tüntetők a Clark Ádám téren. Október 1-jén délután kettőtől nagygyűlés lesz a Parlament előtt, a Kossuth téren, 2-án 10 órától pedig felvonulás a Clark Ádám térről a Moszkva tér felé és vissza. Október 3-ától országszerte félpályás útlezárások készülnek. A szervezők nem jelölték meg, hogy ezek mikor érnek véget. (A tüntetések menetrendjét itt találja meg.)

A részvétel mellett döntő nagy szakszervezeti szövetség, az MSZOSZ felhívásában az október 1-jei Kossuth téri tüntetésre hívja tagjait, és a tüntetőket szállító buszokat is indít Budapestre. "Fontos, hogy minden ember, aki eljön az október 1-i tüntetésre, hozzon magával még két embert és egy üres narancslés papírdobozt!" - olvasható a felhívásban.

Elsőre nem engedte a rendőrség a tüntetéseket

A csatlakozó szakszervezetek felhívásuk szerint többek között az igazságos közteherviselés és a társadalmi párbeszéd megteremtésére hivatkozva tüntetnek. A szakszervezetek azt követelik, hogy a kormány állítsa vissza a korkedvezményes nyugdíjak korábbi rendszerét. Azt is szeretnék elérni, hogy a Munka törvénykönyvét csak a "szociális partnerekkel történt megegyezést követően" módosítsa a kormány. A szervezők szerint lényegében "a demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és a munkavállalói jogok megőrzéséért" tüntetnek majd.

A tömegtüntetéseket a rendőrség először nem engedélyezte - a közlekedés akadályozására hivatkozva -, mire a szervezők bírósághoz fordultak, amely a három nagy tüntetés közül kettőt mégis megtarthatónak ítélt. A harmadik tüntetés, vagyis a szeptember 29-i Clark Ádám téri ülősztrájk engedélyezését némi módosítással ismét kérték a szakszervezetek, és másodszorra már tudomásul vette a rendőrség.

A Sikló közelében a Clark Ádám téren is lehet majd gyülekezni - mondta az [origo] kérdésére az egyik főszervező, Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője. Árok mellett Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetője és Székely Tamás, a vegyipari szakszervezeti szövetség, a VDSZ vezetője irányítják a szervezést. A rendvédelmi szakszervezetnek meghatározó szerepe volt a tavaszi rendvédelmis tüntetéssorozatban, például a június közepi, a szervezők által bohócforradalomnak nevezett tömegtüntetésen.

A résztvevők között várhatóan a legkülönfélébb területek dolgozói jelennek majd meg. Ott lesznek például a bölcsődei, a bőripari, a húsipari dolgozók, élelmezésipari alkalmazottak, több BKV-s szakszervezet - például a HÉV-, metró-, és trolibuszvezetők. Jelezte részvételét a Duna Tv dolgozóinak szakszervezete, az MTV gyártásvezetőinek tömörülése, az MTI sajtószakszervezete és a rádiós dolgozók is. A rendvédelmi dolgozók szervezetei közül biztosan ott lesz Kónya és Árok két szakszervezete, az FRDÉSZ és a HTFSZ, valamint részt vesznek a vegyipari dolgozók, és több vasutas-szakszervezet. Részt vesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Magyar Szociális Fórum is. (A résztvevők listáját itt találja meg.)