Emlékhelyet avatnak Kolontáron a vörösiszap-katasztrófa évfordulóján

2011.09.27. 7:36

Ötszáz négyzetméteres emlékhelyet ad át a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján Kolontár. Devecser is emlékezik október 4-én.

Kolontáron emlékhelyet avatnak a vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján. A falu kilenc lakosa vesztette életét az ajkai timföldgyár tározójából kiömlő vörösiszap miatt. Az emlékünnepség az emlékhely megkoszorúzásával kezdődik október 4-én délelőtt Kolontáron - közölte Tili Károly független polgármester.

Az ötszáz négyzetméteres emlékhelyet a falu a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen építi fel, az áldozatok emléke előtt erdélyi fafaragók által készített életfával tisztelegnek. Felállítanak egy lélekharangot is, az emlékmű a vörösiszap-katasztrófát bemutató tanösvény egyik állomása lesz - mondta a polgármester.

Tájékoztatása szerint az egész napos programban gyertyagyújtás, este fáklyás felvonulás is szerepel, a résztvevők az egy évvel ezelőtt vörösiszappal elöntött kolontári utcákon vonulnak végig. Az ünnepi misét Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálja. A Veszprém megyei településen két utca - a Kossuth és a Malom - semmisült meg a katasztrófában, és 36 lakhatatlanná vált házat kellett lebontani.

Devecser is emlékezik

Készülnek a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára Devecserben is: szentmisével, az emlékpark avatásával, kiállításokkal és fáklyás felvonulással emlékeznek meg a tragédiáról. Az "emlékezés napján" két épületet is felavatnak, az újonnan felépített postát és a Rotary Ház nevű kulturális és oktatási központot.

A  Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. A vörösiszap-katasztrófáról mindent egy helyen, itt talál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK