A kormánypárti frakciók keddi ülésén támogatták Lázár János pénteken bejelentett javaslatát, amely átalakítaná a parlamenti képviselők javadalmazási rendszerét. Ennek értelmében a képviselők havi bruttó illetménye jövő szeptembertől bruttó 750 ezer forint lenne, ezen felül pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak.

Akár már október végén szavazhat az országgyűlés Lázár János javaslatáról, amellyel átalakítaná a parlamenti képviselők javadalmazási rendszerét - közölte a Fidesz-frakció sajtófőnöke.

Krakkó Ákos kifejtette, a Fidesz-KDNP keddi frakcióülésén a jövő évi költségvetési tervezet mellett napirenden volt a képviselők javadalmazási rendszerének átalakítása, és a kormánypárti képviselőcsoport támogatta a Fidesz frakcióvezetőjét abban, hogy egy új szabályozási javaslattal éljen a képviselők jövedelmének ügyében.

Lázár János pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja. A politikus javaslata szerint a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől csaknem 750 ezer forint lenne, vagyis megegyezne a helyettes államtitkári javadalmazással. Ezenfelül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak a honatyák.

A frakcióvezető akkor elmondta: egyéni képviselői indítványa szerint módosulna a nem pénzbeli juttatások rendszere is. A képviselők - a választókerületi központjuktól függően - egy üzemanyagkártyára lennének jogosultak, és megszűnne a lakhatási támogatás. A politikus akkor lenne jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított lakásra, ha ő vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik lakáscélú ingatlannal a fővárosban. Ezentúl továbbá a képviselőknek nem egy, hanem két munkatárs alkalmazását biztosítaná a parlament - ismertette Lázár János.

Az [origo] összegyűjtötte az Országgyűlés Hivatala által közzétett fizetési adatokat, amelyekből kiderül: a képviselők döntő többsége, mintegy 300 képviselő biztosan rosszul járna a Lázár által múlt pénteken bejelentett változásokkal. A legfrissebb, augusztusi adatok alapján körülbelül húsz képviselőnek nem változna érdemben a fizetése, míg nagyjából ötven képviselő kaphatna többet a jelenlegi tiszteletdíjánál.