Lesz félig költségtérítéses képzés is a felsőoktatásban a rektorok szerint

Vágólapra másolva!
Két napjuk lesz a rektoroknak arra, hogy véleményezzék a felsőoktatási törvény tervezetét. Hoffmann Rózsa szerint a kormány nem fogja visszadobni a koncepciót. A terv várhatóan tartalmazni fogja azt, hogy ha egy diák nem teljesíti egy tantárgy követelményeit, akkor ki kell fizetnie a költségeit, és javasolja a felvételt nyerő, de be nem iratkozó hallgatók szankcionálását is.
Vágólapra másolva!

Pénteken olyan állapotba kerülhet a nemzeti felsőoktatási törvény koncepciója, hogy azt a rektorok is megismerhetik; ezután két napon belül a Magyar Rektori Konferencia (MRK) tagjai érdemben véleményt tudnak mondani a tervezetről - jelentette be Bódis József, az MRK elnöke. Előzőleg a szervezet képviselői tárgyaltak Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel és Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral.

Péceli Gábor, az MRK egyetemi tagozatának elnöke elmondta: új, kreditteljesítmény-alapú költségfinanszírozási rendszert dolgoztak ki, amely "a Széll Kálmán-terv kényszerű forráskivonásait" ellensúlyozhatja az egyetemek, főiskolák számára. Arról beszélt, hogy a módszerrel a tandíjmentesség megőrzése mellett források bevonása válik lehetővé úgy, hogy "a hallgatói teljesítményt finanszírozzák". Ennek lényege, hogy az a hallgató, aki nem teljesíti az adott felvett tárgy követelményeit, az térítse meg az érintett tantárgy képzési költségeit, de emellett állami finanszírozás járna a teljesített kreditekért.

Ez a rendszer ösztönözheti a hallgatókat arra, hogy idejében végezzék el a tanulmányaikat, illetve akik ezt nem tudják megtenni, azokat arra sarkallja, hogy végezzenek el egy OKJ-tanfolyamot vagy egy felsőfokú szakképzést. Ezenkívül javasolják a felvételt nyerő, de be nem iratkozó hallgatók szankcionálását is, amit az intézményi kapacitás és finanszírozási forrás indokolatlan lekötése miatt szabnának ki rájuk. Az MRK gazdasági bizottsága a részletek kidolgozását vállalja - tette hozzá.

Péceli Gábor elmondta: november elején szakokra és intézményekre lebontva tesz javaslatot a kormányzat a majdani keretszámokat illetően. Mostanáig ugyanis a képzési területeket finanszírozták, a továbbiakban azonban szakokra lebontva adják meg ezeket az összegeket - magyarázta.

A rektori konferencia elnöke elmondta: a mostani költségtérítéses rendszer nem a teljes költséget kéri a hallgatóktól, de a mostani tárgyaláson új elemként hallották, hogy a koncepció szerint lenne teljesen és lenne felerészben költségtérítéses képzés is. Az idegen nyelvi képzésben a teljes költségtérítés is felmerült - mutatott rá.

Utalt a tervezett új típusú diákhitelre is, amelyet a képzési költségek növekedése esetén lehetne igénybe venni, de részleteket erről nem tudott mondani. Közölte, "nagy baj lenne, ha kiszorulnának a szegény családok gyermekei a felsőoktatásból", de "nem látszik az, hogy erre van biztosíték".

Az oktatási államtitkár nem számít arra, hogy az új felsőoktatási törvény munkaanyagát "visszaküldené" a kormány, Hoffmann Rózsa kedden azt mondta, hamarosan elkészülnek a joganyaggal. A keretszámokra vonatkozó szabályozásnak - amely nem része a felsőoktatási törvénynek - november végéig kell elkészülnie - tette hozzá.