Pokorni szerint a munkaadók törleszthetnék a diplomások diákhitelét

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán szerint szükség van a diákhitelre, mert a magas tandíj rontja a hozzáférési esélyeket, a magas törlesztőrészlet azonban akadályozza a fiatalok otthonteremtését. A Fidesz alelnöke szerint a friss diplomásokat alkalmazó cégek átvállalhatnák a törlesztést, aki külföldön vállalna munkát, az viszont maga fizetne - írja a keddi Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Magyarország nagyjából annyit fordít közpénzből felsőoktatásra, mint az európai átlag - mondta a Magyar Nemzetnek Pokorni Zoltán, az országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy a probléma a magánforrások bevonásával van. Mint mondta, az Egyesült Államokban háromszor, Japánban ötször annyi magánforrás mellett működik a felsőoktatás.

A magas tandíj azonban rontja a hozzáférési esélyeket, ezért van szükség a diákhitelre - mondta Pokorni Zoltán. A Fidesz politikusa szerint az önköltséges képzés elterjesztése és az új diákhitel bevezetése után sem szabad növelni a kölcsön törlesztőrészletének mértékét, mert az később akadályozhatja a fiatalokat az otthonteremtésben.

Pokorni Zoltán szerint ezért meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy a munkaadó is részt vegyen a törlesztésben, vagy akár teljes mértékben átvállalja azt az általa alkalmazott fiataltól. Mint mondta, az állami alkalmazottaknál az állam vállalhatná a törlesztést, a vállalati szektorban pedig költségként lehetne leírni a részleteket. Pokorni szerint ez nem csak a fiatalok terhein könnyítene, hanem ösztönözne a tanulmányok elvégzésére és az itthoni munkavállalásra. Aki ugyanis külföldön vállalna munkát, annak a jövedelméből kellene visszafizetnie a hitel - vázolta elképzeléseit Pokorni Zoltán a Magyar Nemzetnek.

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról Hoffman Rózsa oktatási államtitkárra hivatkozva, hogy egy új típusú diákhitel-konstrukcióban gondolkoznak, mely kifejezetten a képzés költségeit fedezné.