Már tíz embert gyanúsítanak a vörösiszap-katasztrófa miatt

Vágólapra másolva!
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki újabb két embert a Nemzeti Nyomozó Iroda a vörösiszap-katasztrófa ügyében, amelyben már tíz gyanúsított van, mindannyian a Mal Zrt. volt és jelenlegi dolgozói.
Vágólapra másolva!

Újabb két embert hallgattak ki a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófával összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás gyanúja miatt. Az ügyben ezzel tízre emelkedett a gyanúsítottak száma, valamennyien a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói, mindannyian szabadlábon védekezhetnek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája.

A közlemény szerint a korábbiakhoz hasonlóan szakértői vélemények alapján hétfőn kihallgatott R. Martin és K. Árpád panasszal élt a gyanúsítás ellen, ennek elbírálása folyamatban van. A Nemzeti Nyomozó Iroda a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben halált előidéző közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy négy újabb gyanúsítottat hallgattak ki: P. Ferencet, D. Józsefet, L. Lászlót és G. Gábort egyebek mellett halált előidéző gondatlan közveszélyokozással gyanúsítják. A cég jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a középszintű vezetőket szándékos kötelezettségszegéssel gyanúsítják, ami ellen mindannyian panasszal éltek.

Korábban négy embert gyanúsítottak meg: Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját őrizetbe vették, majd két nappal később a Veszprémi Városi Bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A megyei bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben, zár alá vette a cégvezető ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét.

Gyanúsítottként hallgatták ki a Mal Zrt. műszaki igazgatóját, D. Józsefet, majd néhány nap múlva F. Józsefnét is, a timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősét. A műszaki igazgatót, illetve a környezetvédelmi és laborfelelőst gondatlan közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják.

A negyedik gyanúsított a vörösiszap-katasztrófa idején diszpécseri szolgálatot teljesítő Sz. Tibor volt, aki az NNI szerint október 4-én, munkája során elmulasztotta, hogy az intézkedési tervekben előírtaknak megfelelően értesítse a hatóságokat a gátszakadásról, ami miatt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják.

Közben a Veszprém Megyei Rendőrség megszüntette a nyomozást az állítólagos devecseri adományeltűnések miatt. A rendőrség januárban indított vizsgálatot annak kiderítésére: van-e valóságalapjuk azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint különféle adományok tűntek el a vörösiszappal tavaly októberben elöntött Devecserből.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt. A Mal Zrt.-re a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 135 milliárd forintos bírságot szabott ki az iszapkatasztrófa miatt.