Hatékony alkotmánybíróságot vár az új törvénytől Paczolay Péter

Vágólapra másolva!
Az új Alkotmánybíróság csak alkotmányértelmezési kérdésekkel foglalkozik majd egy-egy konkrét bírói döntés után, tehát nem új jogorvoslati fórum lesz - jelentette ki Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. Úgy vélte, az új alkotmánybírósági törvény legkényesebb kérdése a folyamatban lévő ügyek kezelése.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke szerint koncepcionálisan jó az új alkotmánybírósági törvény tervezete, alkalmas egy hatékony bíróság létrehozására, azonban van néhány nyitott kérdés. Paczolay Péter a parlament alkotmányügyi bizottságának keddi ülésén azt mondta, hogy a testület az új jogköreivel és hatáskörével nem lesz új jogorvoslati fórum, hiszen szinte egyedül alkotmányértelmezési kérdésekkel foglalkoznak majd egy-egy konkrét bírói döntés után.

Paczolay Péter szerint a legkényesebb, a tervezetben még nem rendezett kérdés a folyamatban lévő ügyek kezelése. Az Ab elnöke üdvözölte, hogy a kormánypárti előterjesztés nem a két véglet - az 1600 folyamatban lévő ügy megoldása az új ügyrend bevezetése előtt vagy az összes ügy kidobása - közül választott, hanem köztes megoldást akar megvalósítani. A jogvédő szervezetek által benyújtott indítványok így is el fognak halni, és általában a normakontrollra vonatkozó beadványok is "könnyebben elveszhetnek" - tette hozzá.

A fideszes tervezet szerint megszűnnek az Ab jövő év január 1-jén folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezte.

Ahogyan az [origo] korábbi cikkéből kiderül, a gyanúsítottak hosszú őrizetben tartása, a közalkalmazottak indoklás nélküli elbocsátása, a média működését átíró jogszabály mind olyan ügyek, amelyek elúszhatnak, ha a jövő év elején hatályba lép az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló, szerdán kiszivárgott kormánypárti tervezet. A javaslat szerint az Ab leállítja azoknak az ügyeknek a tárgyalását, ahol a kérelmező nem személyesen érintett. Az ügyek újratárgyalását március végéig lehet kérni a javaslat szerint.