A hajléktalanokat is összeírják a népszámláláson

2011.09.28. 7:09

Magyarország valamennyi településén a jegyző feladata a hajléktalanok számbavétele. A KSH szerint a fedél nélkül élők megtalálása helyi ismeretet igényel.

A hajléktalanokat is összeírják az október 1. és 31. között zajló népszámlálás során - közölte Waffenschmidt Jánosné, a KSH népszámlálási és népesedésstatisztikai főosztályának a vezetője. Elmondása szerint erre Budapesten és a nagyvárosokban különösen nagy súlyt fektetnek, de valamennyi településen feladata a jegyzőnek a hajléktalanok számbavétele. Budapest kerületeiben az október 1-je utáni 5-10 napon belülre tervezik a hajléktalanok adatainak felvételét.

A számlálóbiztosok között lesznek szociális munkások, a hajléktalanokat támogató civil és karitatív szervezetek munkatársai, közterület-felügyelők és önkormányzati munkatársak. A hajléktalanok számlálóbiztosai azokkal együtt vettek részt oktatáson, akik az intézetekben (például kollégiumokban) írják össze az embereket.

Waffenschmidt Jánosné elmondta, hogy az idei népszámláláskor az embereket a lakcímükön veszik számba, de a lakcímmel nem rendelkező hajléktalanok összeírása is szükséges ahhoz, hogy a teljes népesség adatai rendelkezésre álljanak.

A hajléktalanoknak a népszámlálás szempontjából két csoportja van: a számukra létrehozott intézetekben élők és a fedél nélküliek. Előbbiek adatait a népszámláláskor ugyanúgy kell felvenni, mint a más intézetben (idősotthonban, kollégiumban) lakókét. A fedél nélküli hajléktalanok összeírása nehezebb feladat, hiszen az ő megtalálásuk helyi ismeretet igényel - tette hozzá Waffenschmidt Jánosné.

KAPCSOLÓDÓ CIKK