Az ügyészség elé kerülhet a 2006-os zavargásokról szóló Balsai-jelentés

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés alkotmányügyi, emberi jogi, valamint rendészeti bizottsága is megtárgyalja jövő héten a 2006. őszi rendőri fellépésről szóló Balsai-jelentést Gulyás Gergely fideszes képviselő szerint. A Fidesz azt javasolja, hogy ezután az ügyészség minősítse büntetőjogi szempontból a jelentést.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a jövő héten három parlamenti bizottság is tárgyalja majd Balsai István jelentését a 2006. őszi rendőri fellépésről. A Fidesz azt javasolja, hogy ezt követően küldjék meg a dokumentumot az ügyészségnek, hogy büntetőjogi szempontból minősíthesse az abban foglaltakat - mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely kifejtette: a 15 büntetőtényállást felsoroló Balsai-jelentést várhatóan a jövő héten az országgyűlés alkotmányügyi, emberi jogi, valamint rendészeti bizottsága is megtárgyalja. A Fidesz kezdeményezi, hogy ezt követően a testületek együttesen keressék meg az ügyészséget, bocsássák rendelkezésére a 2006. őszi rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott munkájának információit, bizonyítékait, a jelentésben foglalt büntetőjogi értékelést pedig az ügyészségnek kell minősítenie büntetőjogi szempontból.

Balsai István korábbi miniszterelnöki megbízott hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint terrorcselekmények történtek 2006. október 23-án Budapest belvárosában. Balsai szerint "megalapozottan feltehető", hogy a rendőrség nem gondatlanságból, hanem tudatosan tűrte el a túlkapásokat. Balsai szerint a rendőrök "legfelsőbb politikai utasításra", vagyis Gyurcsány Ferenc parancsára cselekedtek.