Újabb öt gyanúsított a vörösiszap-katasztrófa ügyében

Vágólapra másolva!
Eddig összesen tizenöt gyanúsítottat hallgatott ki a Nemzeti Nyomozó Iroda a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa miatt. A többi között halált okozó közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyomoznak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben halált okozó közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. Korábban négy embert gyanúsítottak meg: Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját őrizetbe vették, majd két nappal később a Veszprémi Városi Bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A megyei bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben, zár alá vette a cégvezető ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét.

Mostanra 15-re emelkedett a gyanúsítottként kihallgatottak száma, miután a rendőrség szerdán közölte: újabb öt embert hallgattak ki. Mind a 15 személyt nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Mindannyian a Mal Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói, és szabadlábon védekezhetnek.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét. A Mal Zrt.-re a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 135 milliárd forintos bírságot szabott ki az iszapkatasztrófa miatt.