Egy héttel később szavaznak Magyarország ENSZ BT-tagságáról

Vágólapra másolva!
Martonyi János külügyminiszter szerint sok bizonytalansági tényező befolyásolja, hogy az egy héttel elhalasztott szavazáson Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lehet-e 2012-2013-ban.
Vágólapra másolva!

A BT-tagsági szavazás időpontját október 13-ról október 21-re halasztották az ENSZ Közgyűlésében - mondta Martonyi János külügyminiszter, aki szerint a jelentős bizonytalansági tényezők miatt kockázatos megjósolni, hogy a szavazás eredményeként Magyarország 2012-13-ban a világszervezet Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lehet-e. Martonyi János szerint bár részletes felmérések készülnek a támogatás mértékéről, de "ezeknek nem szabad hinni". A tapasztalatok szerint a tagállamok 25-30 százaléka csak az utolsó pillanatban, a helyszínen dönt, sok ország pedig a nagykövetére bízza, hogyan szavaz.

A külügyminiszter utalt arra is: ugyancsak jelentős bizonytalansági tényezőt jelent, hogy a támogatási ígéretek 20-25 százalékát az államok nem tartják be, ezért mind az írásbeli, mind a szóbeli támogatásokat bizonyos fenntartással kell kezelni.

Az úgynevezett kelet-európai választási csoportból a nem állandó BT-tagságért versengő Azerbajdzsán, Magyarország és Szlovénia esélyeit mérlegelve a miniszter annyit mondott: mindhárom jelöltnek van támogatottsága. Kérdés, hogy az első szavazási körben kieső ország támogatói melyik pályázó mögé állnak majd. Az nem fog kiderülni, hogy melyik ország szavaz majd Magyarországra, mivel a voksolás titkos.