Decemberig fokozottan ellenőrzik a fővárosban a teherautókat

2011.09.29. 12:58

A főváros által kidolgozott egyik koncepció szerint egyes budapesti övezetekbe csak díj megfizetése ellenében hajthatnak be a teherautók. A szabályt megszegőkre akár 150 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

A teherautók behajtási korlátozását környezet- és zajvédelmi szempontok figyelembevételével 2008. január elsején terjesztették ki Budapest teljes területére. A júliusi mobil kamerás próbaellenőrzés azonban rámutatott, hogy a díjköteles zónában közlekedő teherautók csupán 19 százaléka váltotta ki a szükséges behajtási hozzájárulást. Ezzel nemcsak az általuk okozott környezeti károk költségeit hárítják át a fővárosra, hanem versenyhátrányt is okoznak a szabálytisztelő piaci szereplőknek - írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye.

A főváros szerint ez a helyzet a továbbiakban nem tolerálható, ezért szeptember 19-től december 16-ig három hónapos szigorított kampányt indít a BKK és az ellenőrzésért felelős Parking Kft. "Az áruknak el kell jutniuk az üzletekbe, de a szállítást a fővárosiak életminősége, a környezet és közlekedési infrastruktúra védelme érdekében úgy kell lebonyolítani, hogy a teherautók közlekedése a lehető legkisebb terhelést jelentse" - írja a közlemény. A főváros koncepciója szerint a célforgalomban korlátozásmentesen használható útvonalakat alakítottak ki, amelyeken ingyenesen elérhetők a legnagyobb logisztikai központok és ipari üzemek, de az ezeken kívüli közlekedéshez behajtási hozzájárulást kell váltani a fuvarozóknak. Ennek értelmében a teherautók csak díj fizetése ellenében közlekedhetnek a főváros egyes övezeteiben.

Amennyiben ezt megszegik, a gépjármű üzembentartójának akár 150 ezer forintig terjedő bírságot kell fizetnie, a gépkocsivezetők pedig három büntetőpontot kapnak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK