Sokkoló lépések nélkül akar szabadulni Gyurcsánytól több MSZP-s

Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök, mszp, képviselői bér változtatás
Vágólapra másolva!
Mivel a kizárás túl drasztikus lépés, ezért az MSZP vezetése inkább kiszorítaná a pártból Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt - állították az [origo]-nak MSZP-s források. A kizárásra csak akkor szánná ra magát szerintük a pártvezetés, ha Gyurcsány, illetve az általa vezetett platform tagjai nem lépnek ki az MSZP-ből maguktól. A párton belüli viták az után durvultak el, hogy Gyurcsány platformja felvetette, az MSZP-frakció tagjai adják vissza a mandátumukat.
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője javasolni fogja, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt a párt novemberi kongresszus előtt zárják ki a pártból. A politikus erről szerdán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt. Horváth szerint a kizárás alapja az lehet, hogy Gyurcsány annak ellenére is nyilvános kritikákat fogalmaz meg az MSZP-ről, hogy a júniusi kongresszuson elfogadott határozat ezt súlyos etikai vétségnek nevezi.

Több, a volt kormányfővel nem rokonszenvező MSZP-s politikus ugyanakkor csütörtökön arról beszélt az [origo]-nak, hogy Gyurcsány kizárásáról nem született döntés a pártban, még informálisan sem. A névtelenséget kérő források szerint bár Gyurcsány kizárása benne van a levegőben és időről időre felvetődik a párt különböző belső fórumain, ez valószínűleg nem fog megtörténni.

A párt egyik parlamenti képviselője ezt azzal indokolta, hogy a kizárás nagyon drasztikus lépés lenne, ami megviselné a párt tagságát. A forrás szerint ráadásul nem biztos, hogy a kongresszus könnyen megszavazna egy ilyen döntést, márt csak azért sem, mert korábban pártelnöknek is megválasztotta Gyurcsányt.

Nehezen megy a kizárás

Az MSZP alapszabályzata szerint fegyelmi vétség miatt lehet valakit kizárni a pártból. Fegyelmi vétségnek számít az alapszabályzat szerint például a párt belső normáinak megszegése, a közös állásponttól való önkényesen eltérés, vagy az "egyéni célok érvényesítése a párt érdekeinek sérelmére". Mivel Gyurcsány parlamenti képviselő, így az ügyében az országos etikai és egyeztető bizottság bizottság járna el. A testület döntése ellen a tisztújító kongresszushoz lehet fellebbezni, ilyet legközelebb jövőre rendeznek az MSZP-ben.

Egy múlt heti, a párt alapszabályzatának módosításáról szóló sajtótájékoztatón Mesterházy Attila pártelnök arról beszélt, hogy nem egyszerű végigvinni a pártból történő kizárást. A pártelnök szerint, ha az elnökség felhatalmazást kapna, hogy etikai ügyekben gyors döntést hozzon, akár felfüggeszhetnék valakinek a párttagságát.

Mesterházy szerint erre azért van szükség, mert a választási kampányban egy szocialista politikus ellen hiába indult eljárás, az MSZP vezetői mégsem tudták elérni, hogy lemondjon tagságáról, csak kérlelhették. Mesterházy nem mondta ki, de valószínűleg Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettesre gondolt, akit bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítanak. Mesterházy hozzátette: ennek a módosítási javaslatnak azonban semmi köze Gyurcsányhoz.

Inkább kiszorítanák

Több MSZP-s parlamenti képviselő szerint a pártvezetés inkább azt szeretné, ha Gyurcsány magától távozna. Erre Mesterházy is utalt, amikor a múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció Platform az MSZP-ből való távozást készíti elő, és ehhez keresi a megfelelő alkalmat. Mesterházy szerint "ha Gyurcsányék menni akarnak, mielőbb meg kell tenniük". Gyurcsány hétvégén a Facebookon erről azt írta: "Ha el kell válni, akkor azt elegánsan kell megtenni. Tudva és értve azt, hogy a demokratikus ellenzék pártjainak, szervezeteinek, szereplőinek a jövőben is együtt kell működniük."

Ha Gyurcsány mégsem lépne ki, valószínűleg akkor sem kizárással reagálna a pártvezetés, hanem inkább politikai lépésekkel, vagyis megpróbálnák a volt kormányfőt kiszorítani a pártból - állították MSZP-s források. Az egyik parlamenti képviselő szerint ennek része lehet, hogy a párt politikusai többet beszélnek arról, hogy a Gyurcsány-kormány nem minden lépésével értenek egyet, vagy kiszoríthatják az MSZP alapítványából, a Táncsics Alapítványból, amelynek jelenleg Gyurcsány az elnöke.

"Csak idő kérdése"

Valószínűleg már erre utaló lépés volt, hogy az MSZP szombati választmányi ülésén elfogadtak egy határozatot, amely kimondja: az MSZP nem vállal közösséget azokkal, akik vétenek a párt alapszabálya, etikai normái ellen. Simon Gábor választmányi elnök az ülés után pedig azt mondta: az ülésen az elfogadott határozatnál radikálisabb ötletek is elhangzottak, Gyurcsányék kizárásának lehetőségéről azonban nem szavaztak. Hiller István korábbi pártelnök ugyanakkor korábban azt nyilatkozta, Gyurcsányék távozása csak idő kérdése.

Gyurcsányt kritizáló MSZP-s politikusok az [origo]-nak azt mondták, a novemberi pártkongresszusig valószínűleg több olyan lépés is történhet, amely eldönti, hogyan alakul Gyurcsány jövője az MSZP-ben, de szerintük nincs olyan döntés, hogy ha Gyurcsányék a kongresszusig nem lépnek ki, akkor kizárják őket.

Nem változott a népszerűség

A párton belüli konfliktusok azt követően éleződtek ki újra, hogy a volt kormányfő vezette a Demokratikus Koalíció a múlt héten azt javasolta: a listán képviselői mandátumot szerzett MSZP-s képviselők adják vissza mandátumukat, illetve a frakció új tagjairól a párttagok döntsenek. Gyurcsány erről azt mondta: "Másfél évvel az elveszített választások után egyetleneggyel több támogatónk nincsen, mint amennyi akkor volt. A napvilágot látott új felmérések szerint a Jobbik beérte az MSZP-t." A pártfrakció a múlt csütörtökön elutasította a javaslatot, Varju László képviselő, aki tagja a Demokratikus Koalíciónak is, szombaton az MTI-nek azt mondta: a következő hetekben további indítványokat tesznek az MSZP átalakítására.

A Medián szerint az összes megkérdezett körében az MSZP támogatottsága szeptemberben 12 százalék volt. Lényegében alig változott a párt támogatottsága tavalyhoz képest, a Medián szerint ugyanis tavaly szeptemberben 13 százalékon állt a párt. Gyurcsány helyzetét kényesebbé tette az, hogy szeptember közepén a mentelmi jogát felfüggesztette a parlament. Gyurcsányt hivatali visszaélés miatt akarja kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinó-beruházás miatt, a vádhatóság szerint ugyanis túllépte hatáskörét, amikor meghatározta az értékesítés módját, azaz a telekcserét. Gyucsány szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség gyanúját, és koncepciósnak nevezte eljárást.