Népszámlálás: összesen négy kérdés lesz a nemzetiségről és a nyelvi kötődésről

népszámlálás, nyomtatvány, kitöltés
Vágólapra másolva!
A népszámlálási kérdezőbiztosok a nemzetiségen kívül rákérdeznek arra is, hogy a családi, baráti közösségben melyik nyelv használata a jellemző. 
Vágólapra másolva!

A nemzetiségre, nyelvi kötődésre négy kérdés vonatkozik az idei népszámláláson - mondta Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője. A személyi kérdőíven az a kérdés szerepel, hogy a válaszadó melyik nemzetiséghez tartozónak érzi magát, a megjelöltön kívül tartozik-e másik nemzetiséghez is, valamint rákérdeznek az anyanyelvre, és arra is, hogy családi, baráti közösségben melyik nyelvet használja - közölte a szóvivő.

A kérdőív ötödik, a nemzetiségről és a nyelvi kötődésről is szóló - nem kötelezően kitöltendő - fejezetének első részében az alábbi választási lehetőségek szerepelnek: magyar, bolgár, cigány (roma), görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán. Ezeken kívül külön feltüntetik a valószínűsíthetően nagy számban Magyarországon élő további kisebbségek közül az arabot, a kínait, az oroszt és a vietnamit, de az "egyéb" rovatban más kisebbség megjelölésére is lehetőséget nyújtanak.

A KSH adatai szerint Magyarországon csaknem 200 ezer külföldi állampolgár is tartózkodik, közülük azok, akik életvitelszerűen legalább három hónapja itt élnek, a törvény alapján kötelesek adatot szolgáltatni a népszámláláson. A külföldiek közül 164 ezren európaiak, 25 ezren ázsiaiak (ebből 11 ezer a kínai, 3 ezer a vietnami), csaknem 5 ezren amerikaiak, 2500-an pedig afrikaiak.